懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

9月1号,仔仔出世啦!趁仲記得真係要好好紀錄一下!
8月30号,38w,正式放產假,預產期9月13,呢一日一早返威院復診,醫生照到話胎水偏少,砸界,要我即刻入院安排催生,bb已經足月。聽到呢個消息個一下真係驚到震,雖然之前已經想像過無限次作動會點,但突然話要催生真係好驚。
即刻call老公返屋企攞走佬袋,我就辦入院手續,大概中午1點就入了7F產前病房。醫生檢查宮頸未熟,檢查宮頸真係超級痛!!下午5點安排塞藥軟化宮頸,又係一次10級痛!之後就慢慢等待藥力起效。
慢慢開始有m痛的感覺,大概3,4分鐘一次,但呢種痛仲可以挨到。因為姑娘話有規律痛就要博機檢查,體下宮縮規唔規律,可惜要10分鐘宮縮5次先可以調去7E,我痛左成晚10分鐘先得4次,臨天光仲要痛得少左,之林死啦,莫非藥力無乜效要塞多粒?
到8月31号下午2點,醫生來檢查宮頸,居然話宮頸熟啦,拿返粒藥出來,話準備去7E落催生藥。一切又來得好快,突然又要執定野轉房,要通知老公飛來醫院陪產。到3點半去到7E,已經有好多媽咪係度陣痛呻吟,令我更加緊張。
大概下午4點,醫生帮我人手穿水,又係痛!!好快就有一股好暖嘅水從下體流出,醫生就開始帮我吊催生藥,但差不多4點半我老公仲未到,姑娘借電話比我打比距,我話我開始痛啦,你仲未到咖!之後好快距就跑上來,連姑娘都話我老公好急,哈哈!
有老公係度,真係安心d,陣痛開始來了,每來一次都要努力用呼吸法來減痛。
到5點左右,姑娘問我要咩減痛法,我立即話要無痛分娩,因為之前見過麻醉醫生,由於我個人原因醫生都建議我做無痛。

一陣繼續。。。

複式洋房

回覆樓主

恭喜你呀!我都黎緊9月係威院生,但都擔心緊醫院既質素。請問你入院到生完你覺得如何?係咪會有實習醫生?

伯爵府

irismomopig 發表於 18-9-2 09:01
9月1号,仔仔出世啦!趁仲記得真係要好好紀錄一下!
8月30号,38w,正式放產假,預產期9月13,呢一日一早返 ...

恭喜你,我都5月喺威院生完第二胎。
你有無痛分娩咁好,係咪做完要畀解藥BB㗎?

男爵府

回覆樓主

恭喜您

大宅

pws831221 發表於 18-9-2 13:57
恭喜你呀!我都黎緊9月係威院生,但都擔心緊醫院既質素。請問你入院到生完你覺得如何?係咪會有實習醫生?
...

我都來緊9月係威院生!

大宅

回覆樓主

樓主點解威院會幫你照超聲波既?係咪有特別原因
我去甘多次威院產檢無照過,就生得

大宅

trinicecwy 發表於 18-9-3 06:08
樓主點解威院會幫你照超聲波既?係咪有特別原因
我去甘多次威院產檢無照過,就生得
...

我都係,我黎緊都係威爾斯生,3號預產期,但今日bb都未出黎,最遲11號要去催生

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

回覆樓主:

恭喜

大宅

想問下你胎水少到擇界e生比吾比你間刀?

複式洋房

我都係威院,但佢叫我去健康院做產檢
真係唔知點先可以去醫院做產檢

複式洋房

首先恭喜哂
我下月都威院生了....
但好想問用咩方法要求無痛...因為我都好怕痛
好多都話彩數先會有....求指教

子爵府

小氣豬 發表於 18-9-13 23:44

大人或者bb有問題/有風險

我大仔係染色體有問題,全程威院跟
第二胎妹妹一切pass,全程健康院跟

伯爵府

小氣豬 發表於 18-9-13 23:44

我有妊娠糖尿就轉了去威院跟,之前都是健康院跟。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至