呢樽芝麻醬究竟點食架?

BGCOME08
|
我有2條白髮bill咗出黎,我媽就响葵芳買咗呢樽嘢我食,一日一匙。我啱啱畢一匙出黎食,杰撻撻,又漿囗,又冇甜味(應該原味),又難食,杰到吞唔到,我就lur返出黎。

有冇JM知可以點食用?Thx!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
worrymama
|
BGCOME08 發表於 18-9-2 10:20
我有2條白髮bill咗出黎,我媽就响葵芳買咗呢樽嘢我食,一日一匙。我啱啱畢一匙出黎食,杰撻撻,又漿囗,又 ...

揸麵包/餅乾, 好似花生醬咁食法 ?!
BGCOME08
|
worrymama 發表於 18-9-2 10:22
揸麵包/餅乾, 好似花生醬咁食法 ?!

冇甜味架喎……係我呢隻冇味?定隻隻都係咁?
worrymama
|
BGCOME08 發表於 18-9-2 10:23
冇甜味架喎……係我呢隻冇味?定隻隻都係咁?

無甜味㗎……咁或者試吓加糖煑芝麻糊。
BGCOME08
|
worrymama 發表於 18-9-2 10:45
無甜味㗎……咁或者試吓加糖煑芝麻糊。

如果當醬搽麵包,係咪加沙糖呀?
熱媽
|
BGCOME08 發表於 18-9-2 10:51
加鍊奶啦,容易搽D。另外唔好放雪櫃內,會更硬的,放室温可以了
河馬
|

我面包抹芝麻醬再加練奶
BGCOME08
|
熱媽 發表於 18-9-2 10:55
加鍊奶啦,容易搽D。另外唔好放雪櫃內,會更硬的,放室温可以了

係喎,唔記得有煉奶呢樣嘢。謝謝你。
BGCOME08
|
河馬 發表於 18-9-2 10:55
我面包抹芝麻醬再加練奶

好,會試吓咁食。唔該你。
manmandd
|
睇到有行細字..製作成湯圓餡
carrie_piglet
|
可以撈麥皮食,或者搽面包
BGCOME08
|
manmandd 發表於 18-9-2 10:58
睇到有行細字..製作成湯圓餡

應該真係可以做芝麻湯圓嘅餡嘅,不過我估應該要加糖。
laiyee6121
|

我唔加沙糖,食到芝麻味好香㗎。搽有番茄味梳打餅好好食,要放雪櫃,如乾,加橄欖油,每次搽都攪下佢
EstrellaDamm
|
BGCOME08 發表於 18-9-2 10:20
我有2條白髮bill咗出黎,我媽就响葵芳買咗呢樽嘢我食,一日一匙。我啱啱畢一匙出黎食,杰撻撻,又漿囗,又 ...

呢類我撈yoghurt,加少許蜜糖

撈麥皮都好,甚至撈飯都得。
BGCOME08
|
EstrellaDamm 發表於 18-9-2 11:05
呢類我撈yoghurt,加少許蜜糖

撈麥皮都好,甚至撈飯都得。

原來有咁多食法?等我仲on居居聽阿媽講直接畢一匙入囗食。
littlesister
|
加落雪糕食,又或者整奶醬多
BGCOME08
|
littlesister 發表於 18-9-2 11:24
加落雪糕食,又或者整奶醬多

撈雪糕咁都係你諗到 ,我鐘意食芝麻雪糕,呢個食法一定會試!
minieva
|
好似花生醬同一種食法,搽包或餅
我要做媽媽
|
製作成湯圓餡...哈哈哈
hinghing0128
|
芝麻醬再加練奶查麵包我兩個仔好鐘意食