懷孕8w 感覺如何?大家分享下

chujailovemama
|
我4w知道 4-5w 無乜特別
6w開始胃悵到不行
但就好快肚餓 一餓就要即時食野,否則會想暈和作嘔
呢頭食完 隔一陣就餓
不過我好感恩 起碼食得訓得
只係肥左好多
不如你地都分享下
dolldollk
|
chujailovemama 發表於 18-9-2 10:32
6w開始胃悵到不行

我就個個星期唔同, 有時訓得食得, 有時又完全無胃口, 咪個胸keep住痛
6w個時就好多漲氣, 體重都無咩變到, 因為頭3個月其實比平時食多少少已經夠營養架喇
catn1984
|
chujailovemama 發表於 18-9-2 10:32
6w開始胃悵到不行

我差唔多7 week , 個胃成日好唔舒服成日頂住, 但又會突然之間好肚餓, 但食完又再頂過好辛苦我暫時無咩重過可能根本食唔到太多野
咁你重左幾多磅???
|
catn1984 發表於 18-9-2 10:41
我差唔多7 week , 個胃成日好唔舒服成日頂住, 但又會突然之間好肚餓, 但食完又再頂過好辛苦我暫時無咩重 ...

我又無真係去磅過重左幾多 但自己知自己實肥左 睇肚腩就知
我諗我情況同你一樣
Gloria22sen
|
我都一樣,食完隔吾夠2小時又餓,真係肥左好多,醫生都話重得太勁,呢胎十分好胃口,食得訓得
小驚
|
如果你成日會餓想食嘢,就食返多啲nuts呢啲唔太升糖嘅嘢會好啲呀
因為你一餓就食,一餓就食,會令到你血糖keep住高
對 BB 都唔係咁好㗎
KM1130
|
剛7w,又係胃漲得嚴重,完全冇胃口,暫時未嘔過,只係成曰胃漲漲咁
GCHK
|
記得果時都冇乜胃口,慢慢就好番
carcarcarcarcar
|
我依家5 weeks , 想請教一下各位,依家經常有谷m 感,冤冤地果種感覺,正常嗎?你地係咪咁架?但我完全無想嘔/胸漲等癥兆
o_oblue_girl
|
carcarcarcarcar 發表於 18-9-3 22:28
我依家5 weeks , 想請教一下各位,依家經常有谷m 感,冤冤地果種感覺,正常嗎?你地係咪咁架?但我完全無想 ...

我由5w至到9w都keep住成個胸又漲又硬又痛,下腹有冤冤地/肌肉酸痛嘅感覺,但係我只係7-10w先有作嘔嘅感覺,不過都無試過嘔出黎。
作嘔通常係飯後同夜晚10點後就最明顯,唔知點解…bb好有時間觀念,每晚都係9點半至10點就開始作嘔
而家我12w,已經無胸痛同作嘔喇

大家盡量頭3個月都唔好食肥自己,少食多餐,重質不重量!因為呢段時間媽媽食啲咩都唔係bb吸收,只係媽媽自己吸哂,bb係靠佢自己嘅營養囊養大自己。一下子食得太多太補會肥媽不肥b
haha748494
|
你算系好好喇,我7W開始勁嘔,成個人都只想訓覺咋。
|
carcarcarcarcar 發表於 18-9-3 22:28
我依家5 weeks , 想請教一下各位,依家經常有谷m 感,冤冤地果種感覺,正常嗎?你地係咪咁架?但我完全無想 ...

想返轉頭 我之前5w都係無咩感覺
無暈無嘔 只係不經不覺訓多左
都會有想黎m的感覺 好冤
但過左1-2w 就慢慢改變
唔係每個人都會嘔 每人徵兆都唔一樣
所以你放心
祝福大家寶寶順利出生
|
小驚 發表於 18-9-3 19:52
如果你成日會餓想食嘢,就食返多啲nuts呢啲唔太升糖嘅嘢會好啲呀
因為你一餓就食,一餓就食,會令到你血糖k ...

多謝你意見
但我真係控制唔到
宜家每晚都要食麥皮先訓到
hamsterma
|
6w開始胃悵到不行

我一直都肥,整個孕期重佐40磅
bowiepolau
|
6w開始胃悵到不行

你既情況同我一樣,只係訓覺差D!
現在9w3!
bchuma
|
大食,尿頻,噁心,嗜睡,基本上係咁
bchuma
|
dolldollk 發表於 18-9-2 10:35
我就個個星期唔同, 有時訓得食得, 有時又完全無胃口, 咪個胸keep住痛
6w個時就好多漲氣, 體重都無咩變到, ...

無咁快增長體重噶
bchuma
|
catn1984 發表於 18-9-2 10:41
我差唔多7 week , 個胃成日好唔舒服成日頂住, 但又會突然之間好肚餓, 但食完又再頂過好辛苦我暫時無咩重 ...

我當時係胃痛,然後去睇中醫,醫生叫我驗孕,結果中左。醫生話懷孕容易胃部不適
mcdull_0000
|
chujailovemama 發表於 18-9-2 10:42
我又無真係去磅過重左幾多 但自己知自己實肥左 睇肚腩就知
我諗我情況同你一樣
...

我肚腩大咗但磅數輕咗
helolex
|
小驚 發表於 18-9-3 19:52
因為你一餓就食,一餓就食,會令到你血糖k ...

其實有咩好介紹,我好為食但又多胃氣,唔知食咩可以唔肥自己又有營