公文數,老師係點教?

思澄爸爸
|
老師會不會教?
錯咗(多與少)會否要重做成份一次又一次?
思澄爸爸
|
思澄爸爸 發表於 18-9-2 11:59
老師會不會教?
錯咗(多與少)會否要重做成份一次又一次?

Up
Elenalan
|
我好耐以前教過公文數,錯得多會要求重做,做到好高分甚至滿分先俾level up。
我自己唔鍾意呢種操卷模式,d細路係做到好悶好抗拒。
思澄爸爸
|
Elenalan 發表於 18-9-2 18:06
我好耐以前教過公文數,錯得多會要求重做,做到好高分甚至滿分先俾level up。
我自己唔鍾意呢種操卷模式,d ...

是否每頁達不到 A or B就要成份重做幾次?
我聽過有啲centre唔駛,亦有centre就要重做三次,但又冇教番點做,所以進級極慢!
係咪每個centre可以自行決定做法?
Elenalan
|
思澄爸爸 發表於 18-9-2 18:43
是否每頁達不到 A or B就要成份重做幾次?
我聽過有啲centre唔駛,亦有centre就要重做三次,但又冇教番點 ...

據我所知每個centre教法唔同,就算同一centre, 唔同老師做法都有分別。
1998Ruby1998
|
以前我上堂,錯得多會重做,而且會計時。雖然係有本簿仔貼貼紙換禮物,但係好大壓力,所以上小學堅持唔去,去第二度。
tsung
|
Elenalan 發表於 18-9-2 19:07
據我所知每個centre教法唔同,就算同一centre, 唔同老師做法都有分別。

喺,間間做法不一
tutik
|
去到同级/越級就大部份都要做两次至少。教真係唔多,自學喎!因為一個導師,成班細路,跟本教唔到。
我仔小一時上過中文,要求重做都算,但唔想第二堂即刻重覆,做完整個级别再重復,導師又話唔得。係咁重復,講真大人都想嘔,何況幼稚園/初小學生,且我仔背答案做,跟本冇意思。公文係我見過最差既學習模式。
yurijm
|
Elenalan 發表於 18-9-2 18:06
我自己唔鍾意呢種操卷模式,d ...

咁其實可否單買公文數教材?
導師有冇教數、清概念既成分?

Elenalan
|
tutik 發表於 18-9-2 20:54
去到同级/越級就大部份都要做两次至少。教真係唔多,自學喎!因為一個導師,成班細路,跟本教唔到。
我仔小 ...

"公文係我見過最差既學習模式"
momososo    發表於 18-9-2 22:55
Elenalan
|
yurijm 發表於 18-9-2 21:06

上面有人講出個情況,根本一個導師睇咁多個學生,好難逐個教,成套模式係"鼓勵"你自己操卷自學。最差係不停要你重複做同一份卷,做到識背,但又唔代表識計

師資呢。。。我嘅資料都成廿年前,當時專請大學生(我就中六已partime去教),我自問數學一般,但未夠資歷收夠私補學生維持生計,先去呢d學店返partime, 之後有U offer, 自己收夠私補學生我都冇做了(因為我唔鍾意教小學生)。

其實公文練習都有得淘,有興趣可去睇下。
pm1202
|
有朋友做過呢間,都話好無謂,根本只係重覆做,狂操卷,d學生係超悶,其實d老師都唔需要有料
KoneyB
|
我未入U已經教公文數
其實係教小小
跟著小朋友不斷做
我又不斷改咁
Rhapsody2
|
回覆 Elenalan 的帖子

咁Eye Level會唔會好D呢?
Elenalan
|
Rhapsody2 發表於 18-9-2 22:54
回覆 Elenalan 的帖子

咁Eye Level會唔會好D呢?

我冇教過Eye level, 但阿女d同學有上過話幾好。我自己覺得私補最好,可以針對小朋友弱項去教,當然要搵到夾嘅老師啦。
Poyau
|
tsung 發表於 18-9-2 20:30
喺,間間做法不一

rb2016
|
呢間野嘅用家反應好兩極,鍾意嘅就讚到神店,唔鍾意嘅就免費都唔讀
|
rb2016 發表於 18-9-3 00:22
呢間野嘅用家反應好兩極,鍾意嘅就讚到神店,唔鍾意嘅就免費都唔讀
...

我唔知好不好

只見親戚個仔,自小學公文數

剛入了醫科
youhello507
|
Elenalan 發表於 18-9-2 21:36
"公文係我見過最差既學習模式"

我認為係,好似 copy robot 咁