新手媽媽,威院順產一問?求解答thx

Howingman
|
請問威院生嘅媽媽,係咪一定要用網褲及孕婦衞生巾?可以用M巾褲一條過嗎?好似舒服啲,但我見到有啲post寫用網褲係方便醫院幫你換m巾及檢查,但我有疑問❓乜唔係自己去換咩?公院喎!
ipcs
|
Howingman 發表於 18-9-2 13:24
請問威院生嘅媽媽,係咪一定要用網褲及孕婦衞生巾?可以用M巾褲一條過嗎?好似舒服啲,但我見到有啲post寫 ...

第一次會由姨姨換,之後自己換
Howingman
|
ipcs 發表於 18-9-2 14:01
第一次會由姨姨換,之後自己換

Thx
littletutor
|
請問威院生嘅媽媽,係咪一定要用網褲及孕婦衞生巾?可以用M巾褲一條過嗎?好似舒服啲,但我見到有啲post寫 ...

我覺得生完有傷口如果要舉腳換M巾褲怕會整到傷口好痛,網褲換孕婦M巾好似仲容易點。我兩樣都有買同準備帶入院,睇下到時邊樣方便舒服就用邊種,我都係威院。
GobbySo1122
|

生完BB未落得床就姨姨會攞個尿兜比你ViVi同你換埋巾,係用網褲孕婦巾方便啲,落得床佢就會扶你去一次洗手間,之後就自己換啦
Howingman
|
GobbySo1122 發表於 18-9-2 22:34
生完BB未落得床就姨姨會攞個尿兜比你ViVi同你換埋巾,係用網褲孕婦巾方便啲,落得床佢就會扶你去一次洗手 ...

明白,thx