點解又比我遇到港童

good_pig
|
唔好意思,我每周一港童

阿媽淨係望住個電話叫阿仔唔好亂拉,呢次受傷嘅係,餐廳取票機,夾硬扯,jam紙boot機,經理黑曬面加後面有十幾人等拎飛
mike89
|
岩岩都遇到,比個8,9歲既0靚仔架購物車撞到標眼水,個小朋友企左係度望住我,個阿媽仲話睇下你,撞到人比人鬧喇,跟住走人 歉都冇道,痴線嫁 *個小朋友好正常
yurijm
|
mike89 發表於 18-9-2 15:26
岩岩都遇到,比個8,9歲既0靚仔架購物車撞到標眼水,個小朋友企左係度望住我,個阿媽仲話睇下你,撞到人比人鬧喇 ...

我都試過
勁無奈
而家啲港媽好興先開口話人
之後就急急腳走
小朋友就呆咗企係度,被港媽拉走

我試得多,而家都冇乜動氣了
只係可憐呢啲小朋友冇適當既教育
希望懂事後會明白啦
|
我今朝早餐見到個望落冇中一都應該起碼六年班, 見佢淨係兩手揸住電話打機, 到有餐嚟個老豆竟然切埋餵埋佢食, 我睇到O咀。跟住有杯凍飲嚟仲逗支飲筒埋佢咀比佢飲, 問您死未! 港孩其實就係父母做成的。
Mary媽咪
|
岩岩都遇到,比個8,9歲既0靚仔架購物車撞到標眼水,個小朋友企左係度望住我,個阿媽仲話睇下你,撞到人比人鬧喇 ...

呢個超過份
chan1212
|
回覆 good_pig 的帖子

港童港媽係絕配,好似全世界都要就晒佢地咁
tansyneko
|
依家我一見到細路,會自動避開嚟行,因為佢哋真係唔會睇人唔會睇路,廢事無妄之災
good_pig
|

睇樣我遇到都係正常,當然有jm話a仔又睇唔出,自閉又要包容etc
crystal媽咪
|

good_pig
|
亞 發表於 18-9-2 15:33
我今朝早餐見到個望落冇中一都應該起碼六年班, 見佢淨係兩手揸住電話打機, 到有餐嚟個老豆竟然切埋餵埋佢食 ...

直接食嬰兒菜啦
opl2
|
一街都係,討厭
good_pig
|
tansyneko 發表於 18-9-2 15:37
依家我一見到細路,會自動避開嚟行,因為佢哋真係唔會睇人唔會睇路,廢事無妄之災 ...

比佢撞死冇命賠
tansyneko    發表於 18-9-2 16:01
dndoomostt
|
chan1212 發表於 18-9-2 15:36

我又想起句: 痴母盪兒

我試過一次, 餐廳明明大把枱, 我剛坐底不到一秒

後面唔知小六定中一, 拖住啊媽依人地想坐呢張, 一家人望到電視...

重有次入餐廳, 正想推門內進, 見有人走近, 咪定望妹妹都成中一二, 側身搶入門先

抺茶雪糕
|
我見到一個好恐怖,喺玩具反斗城其中一條通道,有班家長企喺路中心吹水,我同牙仔話唔該,佢哋都唔讓開小小,我哋唯有側身攝過去,個小朋友特登牙開啲唔想比我地過(估計五六歲),我過咗之後發覺有人踩甩我鞋踭,回頭一望見過小朋友望住我陰陰嘴笑,我驚訝到o咗咀因為係佢特登踩我仲要奸笑,好似見到魔鬼怪嬰咁得人驚
靚靚C9
|

Kristytracy
|
chan1212 發表於 18-9-2 15:36

係,寶貝仔,皇帝媽
good_pig
|
dndoomostt 發表於 18-9-2 15:51
我又想起句: 痴母盪兒

我試過一次, 餐廳明明大把枱, 我剛坐底不到一秒

港女大左變港媽,就自然有港童
吉蒂0603
|

其實唔識教,吓吓開口用「人家」把口嚟「教」自己細路 。直接和正面的做法,就係要教自己小朋友要小心和馬上道歉,而唔係「撞倒人哋俾人鬧」
good_pig
|
吉蒂0603 發表於 18-9-2 15:59
其實唔識教,吓吓開口用「人家」把口嚟「教」自己細路 。直接和正面的做法,就係要教自己小朋友 ...

根本就唔應該比佢地撞來撞去

ps 一定有人話我唔係阿媽唔明
dndoomostt
|
Kristytracy 發表於 18-9-2 15:55
係,寶貝仔,皇帝媽

上次係超巿, 個2歲係入閘口擋路, 我同個細傾叫佢讓路, 個啊爸扮唔識睇野

終於入到超巿, 個爸企開d 開手機影我, 當我拐佢崩牙仔

個細路全程遊樂場咁, 係咁跑, 陸媽唔理, 啊怪爸開手機拍片

最大問題係佢件崩牙仔, 面黃牙崩, 一d 都唔可愛似乞衣仔
再唔理我報案, 發現虐兒, 玩野返轉頭