餵哺母乳

soha2018
|
其實大家覺得係公眾場所餵哺母乳Ok 嗎?

本人都打算餵母乳,但在公眾地方既情況下,我又覺得有點怪.... 雖然餵母乳(係自己立場下)是正常事,但如果有其他男士或者思想未太成熟既青少年人睇住,人地有尷尬或歪念都唔係太好吧?? 女性既胸部始終都係性徵吧... 餵母乳正常但是否應該都照顧在場人士既呢... ?!
puppydingo
|

ok呀。
我之前餵都係街coffee shop就咁用餵奶巾。
我唔鐘意入香港d nursing room係咁比人催。bb變左飲得唔好
EstrellaDamm
|
soha2018 發表於 18-9-2 15:57

本人都打算餵母乳,但在公眾地方既情況下,我又覺得有點怪.... ...

我有咁做,唔覺有問題。

人地諗咩,我控制唔到。就算唔係餵奶,由頭包到腳,要有歪念嘅人都一樣會有。我就唔會諗咁多。何況其實正常餵奶,根本冇咩肉會露出嚟,比泳裝或低胸裝人士少。你擔心的話,可事先在家用餵奶巾練習。
soha2018
|
其實用餵奶巾會焗嗎?

我見過有媽媽打出半個胸就係地鐵裏面餵, 我企隔離都有少少尷尬(emoji)
soha2018
|
其實先bump 左出街,用樽得唔得?
Ballz
|
我大仔全人奶到歲半,我ftm. 出街喂人奶次數唔算多,因為好多時都可以就到佢食完奶先出去。只係有時佢拗眼訓要食住訓先會係街喂人奶。我用喂奶巾,試過係地鐵巴士喂。d 人都無咩點理我。因為bb 嘈,d 人會覺得好反感,周圍望,反而唔嘈就會做番自己野,dup 低頭打機睇電話。無咩人理我喂緊人奶。反而係我老公,初時好唔中意我係街喂人奶,但阿仔勁拗計佢都無辦法,就幫我望下會唔會走光。
RubyYu07
|
你買條餵奶巾出街就得,可以遮住架!
adachankayan
|

本人都打算餵母乳,但在公眾地方既情況下,我又覺得有點怪.... ...

我覺得無問題,不過香港地呢個是非之地就麻煩d
Kayibobo
|
我用餵奶巾,有位坐就餵
好少用餵奶室,有時都廢事等同揾
一開始可能會唔習慣
但耐左就無乜野,覺得好平常
人地點睇點講都唔會理
如果你自己都咁諗,你就會唔夠膽去餵
soha2018
|
Kayibobo 發表於 18-9-3 00:23
我用餵奶巾,有位坐就餵
好少用餵奶室,有時都廢事等同揾
一開始可能會唔習慣

覺得同關愛座一樣多爭論點...
Kayibobo
|
soha2018 發表於 18-9-3 00:49
覺得同關愛座一樣多爭論點...

如果有用巾的話,其實機本上香港人都無乜野
係唔用巾的話反應大d
yiphaulaam
|

其實如果你出街唔係出得好耐,可以比咗bb食奶先,之後先再出街,我都係ftm約咗朋友出街,就同bb食咗奶先,然後出街可能大家食飯嘅時候先同bb再食奶,其實餵奶巾好方便架
|
soha2018 發表於 18-9-2 17:23
其實先bump 左出街,用樽得唔得?

咁做其實好麻煩,要帶多好多嘢,你出街耐咗又會谷奶,個人覺得咁做係搵自己笨。出街埋身超方便的,又冇咁影響本身活動。
|
soha2018 發表於 18-9-2 17:22
其實用餵奶巾會焗嗎?

我見過有媽媽打出半個胸就係地鐵裏面餵, 我企隔離都有少少尷尬(emoji)

會焗,BB會熱,所以我自己儘可能喺冷氣夠又坐得舒服嘅地方餵,通常係餐廳咖啡店嗰啲。
我要做媽媽
|
用餵奶巾就得喇,其實你真係控制唔到人地點諗喇,自己覺得冇問題就得。我都同意JM講既,其實哺乳過程,真係冇咩可以露
邱優
|

我琴日先係好多人既餐廳到喂人奶,無野架用喂奶巾遮住,呀b要飲奶,又無喂奶室,你怕人地會尷尬同有歪念⋯⋯但點解唔怕呀b會餓親呢?
hamsterma
|

我見有人用餵奶巾都幾好
pycc8899
|
我餵呀女餵到3歲, 出街都用餵奶巾, 用d薄d既都無咩問題, 多數會去餵室, 係巴士上都試過餵, 有d人會用d奇怪既眼光主望住, 不過我唔理~而家陀住17w, 都諗住餵到佢唔食~
mocha20150323
|
我係新手媽媽,暫時都未接受到出面餵,所以都無點出遠門,都係爭取佢兩餐之間出街。我相信會慢慢焗住你出去餵的!
jessieng323
|
埋身餵,用餵奶巾可以一巾走天涯~哺乳室都唔駛去,係有時太嘈bb會食得冇咁專心囉。