自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我地住依家喺英國,打算出年回流返香港。大囡出年7 歲,準備升小二。我心儀傳統學校或直資學校,打好中文底子。想聽聽有無媽媽過往有類近經驗,能夠分享下喺香港揾小學嘅事宜。謝謝!!

男爵府

Mrs_O 發表於 18-9-2 18:17
我地住依家喺英國,打算出年回流返香港。大囡出年7 歲,準備升小二。我心儀傳統學校或直資學校,打好中文底 ...

回流除非中文已好好,否則相信只有選國際學校。你出年回來,現在已經要報名。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我有親戚回流,在小学的大女兒中文不達標,入左ESF.细仔在幼園,入左名校幼園,直上中学。

因為入左ESF,又冇去補中文,中文水平好低。出國讀大學然後留下做工,嫁左個華僑,長住外國。

一定要操fit中文才回流。年纪越细越易適应新語境。

別墅

其實我地只係上年過黎。兩個小朋友都喺香港出世及讀幼稚園。我依家日日惡補中文,所以,中文方便就唔太擔心。

公爵府

我地住依家喺英國,打算出年回流返香港。大囡出年7 歲,準備升小二。我心儀傳統學校或直資學校,打好中文底 ...

唔好話我打沉你,勸你唔好去傳統學校,功課咁繁重,中文又深,外國大嘅細路適應唔到架!就算本地長大嘅細路,有好多冇家庭support ,天生天養嘅小朋友,成績都會好一般,繼而自信心都不高

水晶宮

Mrs_O 發表於 18-9-2 18:37
其實我地只係上年過黎。兩個小朋友都喺香港出世及讀幼稚園。我依家日日惡補中文,所以,中文方便就唔太擔心 ...

讀傳統小學,不是只應付中文一科,還有數學和常識,P2常識已涉及中華人民共和國,國歌,又多生字,不是你想像般簡單。

侯爵府

回覆樓主:

如果入小一還可以,入小二有些傳統學校中文已經好深,如果真的有學校收了,最好外補中文學番哂小一d野,因為有些作文及閱讀理解技巧自己教不到,除非你問到你入到你入那間小學d考試卷,自己跟住佢d課程教,因為間間學校課程不同

別墅

回覆 MariaTsui 的帖子

完全明白呀!唯有home school 做得幾多得幾多。我都有帶埋小一中英數常嘅教科書過黎。自己睇完都嚇親!如果跟唔上,或者小一讀起,又或者讀國際學校。

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

樓主,上網搵下小二中文補充練習睇下,就知而家香港中文既題目係咩,揀傳統名校就搵小三既睇(好多讀深一年既),就知而家小學中文好深

別墅

回覆 katrinamama 的帖子

多謝您個提議!依家真係盡力去做。揾返以前幼稚園d 家長幫幫手send d 試卷黎操

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

你入傳統學校,要考筆試,筆試唔pass,連面見機會都無,若插班小二,小一學嘅野要熟晒只係好基本,小二嘅野都要識

唔係想打沉你,絕對唔易入。除非你target區內非常普通嘅小學。或者可嘗試開始操下練習。

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Mrs_O 發表於 18-9-2 19:07

多謝您個提議!依家真係盡力去做。揾返以前幼稚園d 家長幫幫手send d 試卷黎操:g ...

http://www.waichow.edu.hk/pm_session/frame/sch_summerhw/

想讀小二,你揀小一練習二,比小朋友試做。在香港做插班生係好難,我表妹因在天水圍搬去沙田,揀沙田區內出名些既小學,係連 interview 機會都無(因為多數行小班教學 ,小一收足晒學生),最後係有人仕(有錢馬主)幫助下,才有得在區內非出名既小學成功插班。

男爵府

Mrs_O 發表於 18-9-2 19:07

多謝您個提議!依家真係盡力去做。揾返以前幼稚園d 家長幫幫手send d 試卷黎操:g ...

香港社會現今咁亂,可以的話小朋友在英國長大為何要回流?

大宅

我哋回流。我三個小孩,8歲大仔加5歲孖女。回流前去心儀學校報名,面試後有位就比留位費。不過我哋係報國際學校,冇諗過aided or dss,要仔女學中文有好多途徑,除非真係好buy香港本地教育,我會三思比回流小朋友讀傳統學校。

別墅

回覆 YuiYeeMa 的帖子

只可以話,龍床不及狗竇。兩個女一出世已有英籍。如果佢地大個想返英國的話,佢地自己決定。

別墅

回覆 szeszes 的帖子

Thank you!!!

伯爵府

YuiYeeMa 發表於 18-9-2 19:23
香港社會現今咁亂,可以的話小朋友在英國長大為何要回流?

同問X2
個個有得走都想移民,點解反而呢時間回流昵?要入傳統名校中文真係要好得,因為好深

珍珠宮

如果想小朋友長大後留港發展,中文一定要有dse 嘅程度,國際學校嘅中文程未必達到社會上嘅要求,特別是做專業人士,中,英好重要

侯爵府

或者考慮從小一再讀起,有些不太出名的傳統学校要求不太高,有些学校更有課後中文班给非華裔小朋友參加幫他們補習中文。現在香港很多新移民,他們也是讀傳統小學

男爵府

20020116 發表於 18-9-2 18:40
唔好話我打沉你,勸你唔好去傳統學校,功課咁繁重,中文又深,外國大嘅細路適應唔到架!就算本地長大嘅細 ...

認同。就算係外國點樣惡補中文,始終都係有一段好大嘅距離

首頁

尾頁

跳至