自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

大宅

good_pig 發表於 18-9-2 21:29
但好大壓力, 到時佢唔響度..咁個女點?

呢個都係所有智障兒父母面對嘅問題

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

siu-mai 發表於 18-9-2 23:09
呢個都係所有智障兒父母面對嘅問題

但樓都賣埋, 仔女未必再有地方住

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

犀利

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

good_pig 發表於 18-9-2 21:30
不過生意難做,之前兩間餐廳都因蝕本而結業。直到去年終於成功申請一筆約200萬元社署資助開社企「喜樂餐飲 ...

無人工, 咁捱都唔係辦法喎!
放下自在

伯爵府

回覆樓主:

佢地星期日唔開架

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

支持

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cattz288 發表於 18-9-2 23:31
無人工, 咁捱都唔係辦法喎!

係囉,已經蝕左兩間,長貧難顧

男爵府

回覆樓主

今早讀到這個單親媽媽和她女兒的故事 -「牽著你的手」。
今年30歲的女兒,有輕度智障和自閉症。女兒半歲那年,丈夫因肝癌而去世,在女兒媽媽就這樣牽著她的手,陪她長大。
她辭去公務員的工作,賣掉房子,在長沙灣開了一間餐廳,請了同樣是和女兒有類似經歷的朋友仔去工作,志在提供平台讓他們成長、訓練他們。
獨力經營餐廳(收入也經常虧蝕),兼任老闆、廚師、生命導師,實在是出於一份對女兒的愛和對社會弱勢群體的憐憫。
字裡行間,看出她對上帝的信靠-「我深信,既然衪奪去我的東西,就會還給我別的。」「雖然蝕錢,但我不擔心這裏做不下去,因為山窮水盡時,上天會派很多天使在你身邊,幫助你渡過難關。」
如果你想支持他們,不妨按一下「分享」,或者和三五知己去「喜樂餐飲·教室」吃早或午飯(小店不設夜市)。相信小小的舉動,會祝福更多的人。
God bless you. (emoji)
❤喜樂餐飲.教室
網址: https://s.openrice.com/QrbS00na800
地址: 長沙灣福華街584號地舖(荔枝角站B1出口,步行約7分鐘)
營業時間:星期一至五0730-1800
電話:23710187
http://s.nextmedia.com/apple/a.php?i=20180812&sec_id=4104&s=0&a=20474553

首頁

尾頁

跳至