有無姐妹同我一樣,未婚突然有左,但又唔太想結婚

aguis
|
同男友拍拖1年多,現38yrs,意外地有了8w,因感情又未算太穩定,但又要為左bb諗將來,覺得突如其來勁大壓力,好似唔知要做邊樣先咁
bchuma
|
aguis 發表於 18-9-2 21:54
同男友拍拖1年多,現38yrs,意外地有了8w,因感情又未算太穩定,但又要為左bb諗將來,覺得突如其來勁大壓力, ...

咁佢對妳好無。有時候結婚,係婚姻裡面會因為孩子而幸福。
RubyYu07
|
係囉,佢對你好嗎?佢對於你有左bb,第一反應係乜?
whomen
|
同男友拍拖1年多,現38yrs,意外地有了8w,因感情又未算太穩定,但又要為左bb諗將來,覺得突如其來勁大壓力, ...

有時唔好淨係諗bb將來, 你都要諗自己將來, 嫁得唔好就一世㗎啦
你自己未有計劃生bb, 一定要避孕, 你自己覺得感情未穩定, 我驚bb成為你嘅包袱
shmily_pm
|

我同你有d似,但我拍咗幾年,一直都無諗過結,但又想生bb
其實好睇你自己點諗,如果你想生,又衡量過可以教養到佢,咪生,不過一切都同你男朋友傾下有共識好d
8w,你要快考慮,期間做住檢查同食葉酸丫!
hamsterma
|

首先要為自己唸
pigpiglamlam
|

好奇問下,感情唔穩定點解唔避孕?定係避咗都中?目前要考慮ge係bb,結婚可以生完先結,又或者唔結都得,只要你哋對個b負責,反正呢個年頭唔一定結咗婚先可以生b
vivichow1118
|
Can seriously consider
efren
|
pigpiglamlam 發表於 18-9-3 17:45
好奇問下,感情唔穩定點解唔避孕?定係避咗都中?目前要考慮ge係bb,結婚可以生完先結,又或者唔結都得,只要 ...

我一睇到都想問,38歲都唔識買避孕套? 定係用左都中
GCHK
|
要睇你自己嘅判斷,係咪值得結婚嘅人,如果對妳好嘅,值得嫁嘅話,就係啱啱好一個好時機
haha748494
|
一切順其自然,都已經系緣份到來,不如賭一剖。
laisausau
|

都已經有左,不如諗下自己養唔養到?有冇家人可以support?男朋友知道後嘅表現會令你有信心試下同佢一齊展望將來定寧願做未婚媽媽都唔要個男人?突然發現自己有左的確係好大衝激+情緒波動,不妨先俾自己沉澱幾日,唔駛太杞人憂天擔心坦供BB讀大學嘅事
坦白講都38啦,應該有足夠能力照顧自己,同決定到要唔要生BB出黎我都係未婚先孕,觀察老公到個肚28週先決定俾機會佢做BB老豆會有擔心壓力但從來怕自己養唔好一個小朋友,B出世後更push到我努力賺錢努力享受人生,一d都唔覺得自己為生B犧牲左任何野,共勉之
Wingyee126
|
我自己38歲認識男友,39有左bb,亦沒有打算結婚因為本身我們也是離婚的!我男友好希望結,但我唔太想!所以直到現正36週我還是沒有結婚!我自己在經濟各方面都處理到,不需依賴佢!老實說,靠男人不如靠自己
我要做媽媽
|
咁你自己想唔想生吖,你男朋友呢?其實如果經濟允許,你照顧到bb嗎?
sorrgbb
|
勁大壓力係因為經濟還是其他?
首要照顧好自己的身體及情緒先
媽媽健康快樂bb先會健康快樂