親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

七月尾歐遊中途站到希臘Santorini,由於要就前後行程及歐洲廉航的班次,只能留了約兩日三晚,之前聽過一些意見,有了少少心理準備實景未必好吸引,但到過之後覺得真係值得一去,如果今次可以多留兩晚就好了。

Cheuk2012    發表於 18-12-26 01:14
JD930    發表於 18-10-29 15:16

大宅

回覆 Designer 的帖子

Cheuk2012    發表於 18-12-26 01:15

男爵府

回覆樓主:

請問消費貴唔貴?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

真係好靚!! 7月尾去, 果邊有熱浪. 點解你仲可以著中袖衫? 同埋果邊d 多唔多地方有冷氣涼?

大宅

回覆樓主:

好多年前去過,下午店舖關晒,我地係小白屋瞓晏覺,正

Designer    發表於 18-9-3 19:27

子爵府

堅靚,又浪漫,我1997年去過,實景都一樣好靚,20年後的今日,見妳影D相同以前一樣,地方KEEP得好好,真係好想再去一次

大宅

ctsang 發表於 18-9-3 02:12
請問消費貴唔貴?

都唔算特別貴,一般的海景餐廳百幾至二百幾蚊一個人都有交易,週邊亦有些較平的小食,如果住的地方有簡單廚具就可以自己煮餐食,交通主要行路搭巴士,最貴主要係旺季的酒店。

大宅

bosch 發表於 18-9-3 02:46
真係好靚!! 7月尾去, 果邊有熱浪. 點解你仲可以著中袖衫? 同埋果邊d 多唔多地方有冷氣涼? ...

我老婆怕晒!
今年歐洲係熱,我地在南法那邊飛過來Santorini,我覺得南法那邊熱D,Santorini都唔係所有地方都開冷氣,呢邊有時有D風,甚至會吹走頂帽,晚上就會涼爽好多。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

好靚
有機會都想去

大宅

pigmei 發表於 18-9-3 17:23

堅靚,又浪漫,我1997年去過,實景都一樣好靚,20年後的今日,見妳影D相同以前一樣,地方 ...

我都覺得D酒店白屋外觀及梯級等好新淨,佢地應該經常番油。

Cheuk2012    發表於 18-12-26 01:16
pigmei    發表於 18-9-4 10:59

大宅

好靚呀!我打算出年4-5月去,意大利+希臘

Designer    發表於 18-11-1 21:34

大宅

請問你們搭邊間Airline? 我想由意大利入,希臘走

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我book咗出年8月去,會留8日

可否分享下你3日嘅行程?

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Designer 發表於 18-9-3 00:32
七月尾歐遊中途站到希臘Santorini,由於要就前後行程及歐洲廉航的班次,只能留了約兩日三晚,之前聽過一些 ...

藍白情調回味浪漫

Designer    發表於 18-11-15 16:56

大宅

sammie_leung 發表於 18-11-13 17:09
請問你們搭邊間Airline? 我想由意大利入,希臘走

我係先搭CX飛巴黎。火車去完南法那邊玩,由馬賽搭晚機簾航Volotea Airline直飛Santorini島,留三晚然後中午搭船去Mykonos島,留一晚,跟住在Mykonos島搭早機簾航Transavia Airline飛荷蘭。遊完荷蘭最後搭CX由比利時走。我今次行程係捨棄了雅典。

大宅

stkyo 發表於 18-11-15 09:39
我book咗出年8月去,會留8日

可否分享下你3日嘅行程?

第一晚夜機由南法馬賽到(1:00 a.m.)Santorini,我住近中心Fira鎮(費拉)巴士總站,第一個早上由Fira市邊緣開始行,先沿騎驢仔路落到馬頭(Old port)睇睇,馬頭有觀光船去其他火山島,但我們沒計劃此行程亦覺得時間唔夠,之後搭cable car 回Fira影相 shopping,下午回酒店取行李到巴士站搭巴士去Oia,check-in Oli酒店(兩晚)後主要都係影相、Hea下、等日落,行Oia夜市食晚餐。第二朝在酒店嘆完早餐,繼續遊覽早上的Oia景色,然後中午由Oia搭巴士落Imerovigli,沿Imerovigli向南行回Fira鎮繼續影相shopping,晚上由Fira搭巴士回Oli酒店自製晚餐。第三個早上早餐後約11點check-out後搭的士落Athinios馬頭等船去Mykonos島。整個Santorini行程時間唔多,主要係盡量行晒幾個主鎮,沒有去較遠的沙灘及外島。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Designer 發表於 18-11-15 16:55
第一晚夜機由南法馬賽到(1:00 a.m.)Santorini,我住近中心Fira鎮(費拉)巴士總站,第一個早上由Fira市邊緣 ...

多謝分享!請問你係島上面用咩交通工具?搭巴士/自駕遊定book左專車?騎驢仔幾仔?有無去酒莊?

因為我會留8日,同埋我女好熱愛陽光與海灘,我會分別各留一日去紅灘,一日去黑灘

唔好意思,好多問題

大宅

Designer 發表於 18-9-3 00:34

20年前英國讀書,用好平搭廉航飛去雅典之後塔10小時去santonrini , 好難忘!
記得坐盧仔上山,我重Join local tour day trip 去溫泉島,真好開心!

Designer    發表於 18-11-15 23:36

大宅

stkyo 發表於 18-11-15 22:21
多謝分享!請問你係島上面用咩交通工具?搭巴士/自駕遊定book左專車?騎驢仔幾仔?有無去酒莊?

因為我 ...

我地冇自駕,基本上島上主要景點都可搭島上的旅遊巴,而所有路線都由中心main town Fira(費拉)總站開出及回程,舉例即係如要由Oia去Kamari Beach,就係要先搭車到Fira再轉另一條線去Kamari Beach,不過如果去Red Beach好似落車後要行15-20分鐘,如自駕應好似可以直達。騎驢仔6 Euro單程,可選落或上。如你留八日應該好充足時間慢慢嘆,可以坐埋船去對面火山島。

象牙宮

Designer 發表於 18-11-15 23:35
我地冇自駕,基本上島上主要景點都可搭島上的旅遊巴,而所有路線都由中心main town Fira(費拉)總站開出及 ...

我唔敢自駕遊,見話無交通燈,驚驚地

因為我住英國,每年去旅行只去一個地方hea幾日,所以通常行程唔會好急,係好大機會spend 1日全日係沙灘

我有下載巴士時間表,見啲時間好疏,我book咗酒店係Fira,係機場搭過去係咪都坐巴士就OK?

首頁

尾頁

跳至