睇眼科醫生一問

小肥豬
|
請問大家覺得,其實係醫院睇眼科專科醫生好d, 還是街外眼科專科醫生好d呀!

因阿女去了播道醫院睇眼科仲未好。所以想問問。

隻眼開頭是眼角膜花了小小,但今次另一個醫生話,花了小小及有小小腫,所以開了四隻眼藥水比佢,但到現在開學仲未好返, 應該點算好呀!?

我已經開頭去寶血醫院,跟著去播道睇,到現在開學還未好返。所以想問,其實要唔要去街外專科睇才好呢?

謝謝
hellohellojenny
|
擔心的話轉眼科醫生再睇。

AGa1111
|
如果咁耐未好,轉下醫生會好d
paramount1980
|
你在寶X睇普通或眼科?
daydream2322
|
回覆 小肥豬 的帖子

其實滴佐藥水,5見有好轉,就要轉醫生睇
小肥豬
|
paramount1980 發表於 18-9-3 09:13
你在寶X睇普通或眼科?

同樣係專科,已睇第三個都仲未好。
paramount1980
|
會否考慮去睇政府? 由佢轉介去眼科醫院
mercurycc
|

已經睇眼科專科,醫生有無解釋點解會咁,通常幾耐先好?
或者出去睇個出名d眼科醫生,有時個個醫生用藥唔同的。
shun282
|
小肥豬 發表於 18-9-3 09:16
同樣係專科,已睇第三個都仲未好。
三個醫生診斷是否一樣?醫生有否提及康復過程?

如果好擔心就搵多個醫生睇
mercurycc
|
paramount1980 發表於 18-9-3 09:28
會否考慮去睇政府? 由佢轉介去眼科醫院
政府醫生好求其,有睇過。
JFNL
|
我仔睇養和范舒屏醫生,眼科中心在金鐘,好專業夠經驗又溫柔
小肥豬
|
JFNL 發表於 18-9-3 09:38
我仔睇養和范舒屏醫生,眼科中心在金鐘,好專業夠經驗又溫柔

三個都冇講出點解,只係今次個醫生話除咗眼角膜花咗,及有小小腫。以及之前d醫生只開一隻藥,但今次就有四隻。
cindy618
|
mercurycc 發表於 18-9-3 09:36
政府醫生好求其,有睇過。

政府程序冗贅較慢,出去睇個私家安心d
tst李永康幾好
mercurycc
|
cindy618 發表於 18-9-3 09:58
政府程序冗贅較慢,出去睇個私家安心d
tst李永康幾好
政府睇老人家明明白內障,排左一年去睇,
話佢無事唔洗再覆診,
咁都得。
Elenalan
|
角膜花(可能係角膜炎)可以留下疤痕永久影響視力,唔好拖,去睇私家眼科啦。我朋友個姨甥女(4歲)都係咁,拖左幾個月,原本係生眼瘡俾d無良e生夾硬ji, 整損埋角膜,視力黑左一撻+流眼水畏光,最後我介紹佢去希瑪,都好險架因為要種菌做配對,好彩d醫生有經驗,小朋友最後都好番了。
kitkit218
|
去看私家眼科,起馬可以問詳細點
小貓1124
|
我嗰時紅眼症後眼角膜花咗,睇咗足足半年先好~
其間都睇咗3個醫生~
Elenalan
|
mercurycc 發表於 18-9-3 10:05
政府睇老人家明明白內障,排左一年去睇,
話佢無事唔洗再覆診,
咁都得。

有料又有心嘅醫生都走哂去自己執業,因為都頂唔順政府個醫療輪候制度。我個醫生執業後都有好多以前跟開佢嘅公公婆婆繼續睇佢,仲免診金,只收藥錢(平過去藥房買),好人有醫德!
hellohellojenny
|
我睇開的眼科醫師在旺角中心,你想要可以聯絡
miriam
|
會唔會有其他問題檢查唔到, 例如睫毛倒生都會刮花眼角膜架.