申請回鄉卡奇怪的要求

|
原來成人第一次申請回鄉卡/回鄉簿仔換卡,要有特區護照才可以 無出外國需要,只想回鄉,都要去拎咗特區護照先,才可以辦理回鄉卡
choco_soup
|
唔覺要求有幾奇怪
|
choco_soup 發表於 18-9-3 09:24
唔覺要求有幾奇怪

點解呢?特區護照可以證明D咩呢?土生土長有身份證都唔可以
無端端申請本特區護照,擺到過期?
Charlotte_mom
|
你可寫信,話只需返大陸所以無申請護照
不過佢批唔批就另一回事

正常拎外國護照係無權申請回鄉卡,唔覺奇怪
AGa1111
|
701003 發表於 18-9-3 09:26
點解呢?特區護照可以證明D咩呢?土生土長有身份證都唔可以

證明你係中國籍
Charlotte_mom
|
我老闆前排跌銀包,要補領(唔係第一次申請係補領)一樣要特區護照
佢都鬧鬼晒(實情佢係渣外國護照)
|
Charlotte_mom 發表於 18-9-3 09:27
你可寫信,話只需返大陸所以無申請護照
不過佢批唔批就另一回事

第一次申請要證明國籍,講得通 回鄉簿仔過期太耐,都要喎
stkyo
|
呢個要求好多年架喇!
|
Charlotte_mom 發表於 18-9-3 09:28
我老闆前排跌銀包,要補領(唔係第一次申請係補領)一樣要特區護照
佢都鬧鬼晒(實情佢係渣外國護照)
...

咁真係要去拎多本特區護照,用來擺
CLING261021    發表於 18-9-3 09:43
blackypurin
|
我想借個post問一問,如果即場去影相,要唔要排好耐?要比預約時間早好多到嗎?
Reminder
|
701003 發表於 18-9-3 09:22
原來成人第一次申請回鄉卡/回鄉簿仔換卡,要有特區護照才可以 無出外國需要,只想回鄉,都要去拎 ...

有香港身分證的人未必一定是香港人。

好多都是ABC,加拿大籍的香港人,持有外國護照的香港人。

回鄉証只是發給香港人。
08hei
|
701003 發表於 18-9-3 09:22
原來成人第一次申請回鄉卡/回鄉簿仔換卡,要有特區護照才可以 無出外國需要,只想回鄉,都要去拎 ...

特區護照還要足6個月!
|
Reminder 發表於 18-9-3 09:38
有香港身分證的人未必一定是香港人。

好多都是ABC,加拿大籍的香港人,持有外國護照的香港人。

唔知有無第二D方法證明香港中國人呢
cwaisum
|
blackypurin 發表於 18-9-3 09:37
我想借個post問一問,如果即場去影相,要唔要排好耐?要比預約時間早好多到嗎?
...

10分鐘內有得取,如果不用排隊
|
blackypurin 發表於 18-9-3 09:37
...

我只係9:00去屯門中旅查詢 但現場唔算多人,職員話大約60人一個時段內10:00左右可以辦理,但我無問詳情
Miss.Hui
|
701003 發表於 18-9-3 09:46
唔知有無第二D方法證明香港中國人呢

有的,去祖籍鄉公所取正本文件
如果鄉公所肯做證明,拎外國護照都可以拎到回鄉證,因為skip左護照呢part
Sumyeema1
|
701003 發表於 18-9-3 09:30
第一次申請要證明國籍,講得通 回鄉簿仔過期太耐,都要喎
...

過期太耐→→可能要你証明仲係中國籍。
Sumyeema1
|
08hei 發表於 18-9-3 09:44
特區護照還要足6個月!

上次幫仔换回鄉証,職員話如果特區護照張相,相差太遠,要换咗護照先。
|
Miss.Hui 發表於 18-9-3 09:55
有的,去祖籍鄉公所取正本文件
如果鄉公所肯做證明,拎外國護照都可以拎到回鄉證,因為skip左護照呢part
...

thanks 我去鄉義局問下,我幫一位圍村亞婆問
小曳人
|
唔係回港証都得咩?!