幫工人姐姐買機票的日期期限

tell-me-y
|
姐姐8月19日通知我辭職唔做。
我買9月18號機票OK嗎?
其實我買機票應該出幾多號先係合法?

如果需要轉機的話, 需要先得她同意嗎?
唔該晒 !
birdbird
|
tell-me-y 發表於 18-9-3 09:34
姐姐8月19日通知我辭職唔做。
我買9月18號機票OK嗎?
其實我買機票應該出幾多號先係合法?

你問下工人边日飛。千祈唔好一廂情願唔問過工人就自行買機票, 工人分分鐘话果日唔得, 你要改機票就麻烦。

仲有, 工人可以要求折現。
Poyau
|
機票不一定9.18 因姐姐可留港14日
tell-me-y
|
Poyau 發表於 18-9-3 16:50
機票不一定9.18 因姐姐可留港14日

是的, 14日內, 還要問埋公主想幾號走添。
blackblackie
|
birdbird 發表於 18-9-3 09:39
你問下工人边日飛。千祈唔好一廂情願唔問過工人就自行買機票, 工人分分鐘话果日唔得, 你要改機票就麻烦。
...

正常合約係比機票,否則一個屈屈十話你唔買機票比佢走就麻煩,最好就跟足合約做。就算簽收好同拍曬片都一樣
birdbird
|
blackblackie 發表於 18-9-3 19:50
正常合約係比機票,否則一個屈屈十話你唔買機票比佢走就麻煩,最好就跟足合約做。就算簽收好同拍曬片都一 ...

合約用字是 free passage 而不是 air ticket, 僱主可提供機票或旅费送工人回郷. 若僱傭双方約同意, 僱主比工人坐遊輪返家鄉都仲得呀。
zman
|
一係買 open ticket, 又或者折現比佢,冇咁煩
dearmm
|
乜俾(emoji)代機票0k?收咗錢可以告你冇俾機票,最終都要買機票俾佢走。
birdbird
|
dearmm 發表於 18-9-3 20:02
乜俾(emoji)代機票0k?收咗錢可以告你冇俾機票,最終都要買機票俾佢走。

以錢代機票, 向来都ok. 勞工處指引亦用 "機票"、"旅费" 的字眼。

僱主無論以錢代機票或直接比機票, 工人都要簽收; 工人在簽收後若係要玩嘢, 係不論以錢代機票或係機票都會照玩。
Poyau
|
tell-me-y 發表於 18-9-3 19:06
是的, 14日內, 還要問埋公主想幾號走添。

希望一切順利
cakii
|
birdbird 發表於 18-9-3 09:39
...

明智