見工驗身問題

maili
|
朋友去見工,見完公司叫佢去驗身其實驗啲咩呢?驗到有病就唔請嘅話唔係觸犯殘疾歧視咩?身體狀況唔係私隱咩?
點解公司有權知你身體咩情況?
choco_soup
|
你朋友做咩公司?
KTKTKT5
|
maili 發表於 18-9-3 11:13
朋友去見工,見完公司叫佢去驗身其實驗啲咩呢?驗到有病就唔請嘅話唔係觸犯殘疾歧視咩?身體狀況唔係私隱咩 ...

驗到有病, 佢都唔會講因為個病而唔請

正如請sales想請靚女, 都唔會寫明請靚女, 求其話啱嘅就呢兩星期內有通知咪打發人走, 唔會講真話
wan_sosin
|
正常就算check到身體有毛病都未必就唔請,只要去醫就得。公司是想保証員工健康,並非用來篩走職員。
我做過間公司,唔只入職要check, 之後都會兩年check一次,有事會再通知職員去醫。我反而覺得係福利,因為驗查費都係公司比。
shun282
|
飲食業要驗大便,照肺,我又覺得好正常,
我都唔想整野俾我食ge師傅係肝炎帶箘者或有肺病
maili
|
choco_soup 發表於 18-9-3 11:21
你朋友做咩公司?
普通trading 公司
maili
|
KTKTKT5 發表於 18-9-3 11:21

正如請sales想請靚女, 都唔會寫明請靚女, 求其話啱嘅就呢兩星期內有 ...
而家佢要人驗身都幾擺到明
seaman1982
|
以前做學校都一定要驗身。驚有傳染病。
仲記得果時第一份工十幾歲唔識,走去診所問,問醫生我想驗下傳染病果D,講得唔清唔楚咁。醫生豪邁一笑,同我講唔駛唔好意思,你係咪想驗性病。
maili
|
seaman1982 發表於 18-9-3 11:37
以前做學校都一定要驗身。驚有傳染病。
仲記得果時第一份工十幾歲唔識,走去診所問,問醫生我想驗下傳染病 ...
誤會太大
白毛毛
|
可能係買團體醫療保險的要求。
ericawingwing
|
有啲工係有色盲同色弱唔做得,呢啲都要係body check度check埋
VCBB小天使
|
ericawingwing 發表於 18-9-3 11:45
有啲工係有色盲同色弱唔做得,呢啲都要係body check度check埋

米米子
|
我出黎做野之後,份份工都要驗身
crystal媽咪
|
我以前做嗰啲係照肺、驗小便、有冇肝炎嗰啲
maili
|
crystal媽咪 發表於 18-9-3 12:18
我以前做嗰啲係照肺、驗小便、有冇肝炎嗰啲
呢啲嘢又關僱主咩事呢
crystal媽咪
|
maili 發表於 18-9-3 12:32
呢啲嘢又關僱主咩事呢

同僱主無關。不過驚你有傳染病、係帶菌者
crystal媽咪
|
KTKTKT5 發表於 18-9-3 11:21

正如請sales想請靚女, 都唔會寫明請靚女, 求其話啱嘅就呢兩星期內有 ...

yes. agree
講真話就變咗係歧視
Poyau
|
crystal媽咪 發表於 18-9-3 12:35
yes. agree
講真話就變咗係歧視

maili
|
crystal媽咪 發表於 18-9-3 12:35
yes. agree
講真話就變咗係歧視
但通常去到body check 都係話請咗先要做
但如果咁先嚟withdraw ,都仲講得通?
大將軍
|
公司冇講明要驗咩?
如果冇,我唔會去驗

我公司要驗尿,make sure 冇吸毒