開聲針有用嗎?

無話可說
|
病左,大感冒,今次仲要失聲,唔返工又唔得,請問同醫生講打開聲針有無用?會唔會仲有咩副作用之類?
crystal媽咪
|
未試過。
不過見明星有用、好有用。
有冇副作用,你問下醫生?
不過始終打啲藥落去話完全冇副作用應該呃人。有冇飲咸竹蜂或者鹹柑桔
無話可說
|
crystal媽咪 發表於 18-9-3 13:11
未試過。
不過見明星有用、好有用。
有冇副作用,你問下醫生?

我都未打過,以前失聲可以唔返工,但今日唔返唔得 我只係怕打完好眼訓,或者只得一陣效力,唯有問下醫生
manman豬
|
消炎一定係有類固醇............我以前睇新聞聽講過張學友搵既辛苦錢,場場之後都啪針......除非樓主你做既行業係PR有關成日要開聲,唔係就唔建議打啦,好傷的
crystal媽咪
|
無話可說 發表於 18-9-3 13:14
我都未打過,以前失聲可以唔返工,但今日唔返唔得 我只係怕打完好眼訓,或者只得一陣效力,唯有 ...

無話可說
|
manman豬 發表於 18-9-3 13:16
消炎一定係有類固醇............我以前睇新聞聽講過張學友搵既辛苦錢,場場之後都啪針......除非樓主你做既 ...

我份工要接電話,要安排人手,所以
tlwuwu
|
咁都好麻煩,但聽聞對身體好傷,無必要都係請假休息唔好打針啦
無話可說
|
tlwuwu 發表於 18-9-3 13:25
咁都好麻煩,但聽聞對身體好傷,無必要都係請假休息唔好打針啦

唉,老闆唔係香港,我唔返工唔得
csy_0101
|
都係一般消炎針.. 試下金嗓子喉寶.... 當我聲沙出唔到聲時,對我唯一有效的喉糖,食一粒頂到幾個鐘
無話可說
|
csy_0101 發表於 18-9-3 13:35
都係一般消炎針.. 試下金嗓子喉寶.... 當我聲沙出唔到聲時,對我唯一有效的喉糖,食一粒頂到幾個鐘
...

哦!咁你食果隻藥房係咪有,容易買嗎?
無話可說
|
crystal媽咪 發表於 18-9-3 13:22

thanks
csy_0101
|
無話可說 發表於 18-9-3 13:37
哦!咁你食果隻藥房係咪有,容易買嗎?

一般藥房有得賣
tsung
|
無話可說 發表於 18-9-3 13:32

無話可說
|
csy_0101 發表於 18-9-3 13:41
一般藥房有得賣

唔該,睇完醫生買黎食下先
Poyau
|

盡心盡責
Jumama2000
|
無話可說 發表於 18-9-3 12:52
病左,大感冒,今次仲要失聲,唔返工又唔得,請問同醫生講打開聲針有無用?會唔會仲有咩副作用之類?
...

我都試過完全失聲,通常我個醫生堅持唔肯同我打開聲針,佢話效果唔係太大而針藥含類固醇。他只建議吸水蒸氣去舒緩聲帶。
無話可說
|
Poyau 發表於 18-9-3 18:56
盡心盡責

唔係我想盡責,係公司蚊型公司無咩人
無話可說
|
Jumama2000 發表於 18-9-3 19:04
我都試過完全失聲,通常我個醫生堅持唔肯同我打開聲針,佢話效果唔係太大而針藥含類固醇。他只建議吸水蒸 ...

我睇呢個以前幫我打,但佢話而家無得打喇 佢都係開類固醇同強力消炎藥比我,教我飲d暖鹽水有助開聲
ilovefat
|
去藥房買「胖大海」,熱水焗嚟飲,同埋食「清音丸」(好似係北京同仁堂)
我之前試過失聲,飲左一日,第二日開返聲
終極熊貓
|

無得唔得㗎喎,咁病吔嘛
公開無back up plan?
touchwood有人唔返工公司就運作唔到?