屋企打邊爐要小心,好在無爆炸

sumsumliu420
|
hohoho2013 發表於 18-9-3 13:59
係咪唔應該用金屬板墊底呢?
我用電磁爐係用木板墊底,個爐用咗十幾年,仲好好用
...

係呀, 用木板墊就應該無事, 不過睇到呢單野, 我都忍唔住諗一次平日屋企煮野時, 個爐周圍有無金屬, 以前唔留意, 無諗過咁危險
|
ingong 發表於 18-9-3 14:50
咩牌子機

尚朋堂, 我都用呢隻, 應該唔關機事, 係因為個底放左塊金屬板有問題
tiffany0620
|
bosch 發表於 18-9-3 16:09
當然加鐵板即係要提升爐底溫度. 但加埋木板將成個爐墊高, 點解會散熱好d? 加埋板只係隔住個爐同張枱咋喎.. ...

因為鐵會傳熱,但本板不會
tiffany0620
|
sumsumliu420 發表於 18-9-3 16:21
係呀, 用木板墊就應該無事, 不過睇到呢單野, 我都忍唔住諗一次平日屋企煮野時, 個爐周圍有無金屬, 以前唔 ...

大家都要小心
Jennyyuen
|
張圖好恐怖
|
Jennyyuen 發表於 18-9-3 16:27
張圖好恐怖

真係pizza拉芝士咁
諗都覺得好大浸臭膠未, 有排都唔散
maggkiki
|
tiffany0620 發表於 18-9-3 15:48
記得下次放報紙雜誌在爐底

收到,明白,我用膠枱布鋪枱,就係成日被個抽風飛起塊膠枱布,先放塊膠墊防止佢飛起,原來咁危險的
bosch
|
tiffany0620 發表於 18-9-3 16:22
因為鐵會傳熱,但本板不會

我明呀.... 但大家講緊"散熱", 用木板墊高個爐, 同就咁放個爐響張木飯枱度冇分別???

有jm 話只墊高4隻腳, 我覺得咁做至係散熱, 不過佢話用紙巾好似好唔穩陣...

fawong
|
我自己就一向用大片厚的木砧板墊底的, 好似安全d
tiffany0620
|
fawong 發表於 18-9-3 16:50
我自己就一向用大片厚的木砧板墊底的, 好似安全d

木砧板安全,叻叻(emoji)(emoji)不傳熱
tiffany0620
|
bosch 發表於 18-9-3 16:39
我明呀.... 但大家講緊"散熱", 用木板墊高個爐, 同就咁放個爐響張木飯枱度冇分別???

只要不是用膠枱布就好好多
bosch    發表於 18-9-3 21:05
fuhk
|
墊都唔墊金屬啦,墊木板嘛
|
maggkiki 發表於 18-9-3 16:34
收到,明白,我用膠枱布鋪枱,就係成日被個抽風飛起塊膠枱布,先放塊膠墊防止佢飛起,原來咁危險的 :sweat ...

咁即係唔應該用膠枱布?又, 使唔使墊高呢究竟
如打邊爐又湯又剩,一打潟就好麻煩
Poyau
|
好危險
fawong
|
tiffany0620 發表於 18-9-3 17:07
木砧板安全,叻叻(emoji)(emoji)不傳熱

善用物資, 因唔經常打邊爐, 見屋企有咩啱用就用

selinako^^
|
jasmineoj 發表於 18-9-3 15:42
唔關散熱事
係個金屬同線圈共振發熱

佢底板要散熱, 金屬板會令會更熱
即係散唔到熱
jasmineoj
|
selinako^^ 發表於 18-9-3 23:33
佢底板要散熱, 金屬板會令會更熱
即係散唔到熱
唔係.... 係佢會同金屬有induction。。。。
Misaki88
|
香香公主
|
choco_soup 發表於 18-9-3 13:32
好明顯條友無常識