跳至

首頁

尾頁

民房

bb下一年K1’想穩學校!

複式洋房

zhenzhen001 發表於 18-9-3 14:33

我都想知,讀緊幼稚園既媽媽分享下! thanks

洋房

我兩個小朋友都讀雅麗斯全日班, 大嗰個剛畢業讀小一, 細嗰個讀K1
佢地返學都開心, 好鍾意返學添, 我係在職媽媽, 有時照顧小朋友上有需要, 學校都會幫手, 可以好放心

複式洋房

rubymaksn 發表於 18-9-11 11:09
我兩個小朋友都讀雅麗斯全日班, 大嗰個剛畢業讀小一, 細嗰個讀K1
佢地返學都開心, 好鍾意返學添, 我係在職 ...

唔好意思,想了解多d雅麗斯,听朋友講,老師無愛心,學費貴,你兩個小朋友覺得?

洋房

LovelyCharlotte 發表於 18-9-11 23:46
唔好意思,想了解多d雅麗斯,听朋友講,老師無愛心,學費貴,你兩個小朋友覺得?
...

學費政府資助, 我女上年K3全日班唔駛收錢, K1-K2資助都有收, 係書簿雜費, 確實比出面貴, 但佢地用嘅課本相對比較適合小朋友, 我兩個小朋友返到屋企都好願意攞番D書出黎睇, 所以我都覺得值得嘅

老師方便, 我女4年D班主任都好好, 校長, 主任同姐姐都做左好多年, 佢地呢4年都照顧得我女好好, 我女係超級鍾意返學, 佢鍾意返即係應該冇乜問題

而個仔上年同今年個班主任都唔錯, 不過仔今年個班主任係新老師, 暫時兩個禮拜, 我又覺得個老師冇乜野, 而我個仔又好開心, 冇話抗拒個老師 (我仔係細B, 所有野發展上都好慢, 亦都唔肯跟人的)

亞女讀左4年, 見到都確實係每年都有換老師, 佢K2個班主任好明顯係剛畢業出黎, 好後生, 我地媽媽開頭都有D擔心, 但相處耐左, 原來又唔係咁差。佢地成班全日班成廿個小朋友, 對足3年, 個個好熟成日攪攪陣, 但如果佢地有咩野特別或者唔妥, 老師會收左工都打比我地, 或者小事都會寫便條比我地, 幾年黎D班主任都會獎罰分明, 我地班媽媽都覺得D老師主任都好好....

其實我覺得每間學校都總有一兩個老師會比其他媽媽話冇愛心, 不過我地做媽媽都要了解點樣無愛心, 究竟係老師冇特別錫自己小朋友(相比其他小朋友)或者唔識同媽媽溝通, 還是老師本身真係有問題唔鍾意小朋友(為讀書定真係為左鍾意教育小朋友的心態而做老師)。我會睇小朋友有冇好抗拒間學校, 所以首要真係要去心儀學校開放日, 睇小朋友第一個反應

男爵府

zhenzhen001 發表於 18-9-3 14:33

選擇近自己的。

別墅

回覆 rubymaksn 的帖子

樓主呀,我想多口問一句~~如果真係在職父母~佢全日係番九點既話
咁你當時點帶番學?定係有人幫手帶?

男爵府

manman811 發表於 18-10-12 15:37
回覆 rubymaksn 的帖子

樓主呀,我想多口問一句~~如果真係在職父母~佢全日係番九點既話

通常雙職父母揀d全日班係有延展服務,有啲早上8點甚至7:30已經可以返學,而放學係4:30 至6點,可以延展至7點,有啲仲可以夜d,不過小朋友延展埋真係長時間過大人返工,所以通常都會搵4大早d接放學送返學,冇人幫手除外。

洋房

回覆 manman811 的帖子

雅麗斯全日班係返8點的, 所以我可以自己帶到返學

首頁

尾頁

跳至