開學的第一天,點知……

babyhowie
|
我細仔同我老公同事個仔同一間學校,
佢同事個老婆好熱誠咁俾咗袋舊校服我,
但係……d校服又爛又污糟,
家陣我都唔知係米唔出聲掉咗佢定俾返佢?
如果我唔出聲掉咗會唔會好衰?
Mary媽咪
|
babyhowie 發表於 18-9-3 14:45

一開始應該答唔需要麻
收左又比返好似唔係咁好
我諗會拋左佢
比人都要著到先得架
docomo
|
babyhowie 發表於 18-9-3 14:45

比番佢,話比佢知你買左新校服,叫佢比其他有需要嘅人。
kit2004
|
買左新校服,比番佢。
babyhowie
|
Mary媽咪 發表於 18-9-3 14:48
一開始應該答唔需要麻
收左又比返好似唔係咁好
我諗會拋左佢

其實我冇諗過會咁惡劣,
見佢誠意權權米諗住要嚟做後備,
點知……
anita_yps
|
俾返佢,可能佢地會記恨你,覺得你地唔俾面佢,我會掉左佢就算,下次佢地有咩俾你,記得推左佢
mln
|
如果收左就算了,唔好比返人了,最多話自己小朋友有了,咁啱有朋友想要, 送左比朋友了!
PANCO
|
同佢講多謝佢好意不過已買了,將會轉贈他人
iconmama
|
藉口話太大或者太細,太大可以話其他同學仔家長需要,詢問可否轉送他人(一來比佢知你最終冇要,二來尊重,免得將來佢問你有冇用到她所送的校服,也可以話太細所以唔啱身,返還給她或經她肛意轉送她人
BaolawBB
|
anita_yps 發表於 18-9-3 14:56
俾返佢,可能佢地會記恨你,覺得你地唔俾面佢,我會掉左佢就算,下次佢地有咩俾你,記得推左佢
...

但佢見你著新唔著佢果D,又會話唔著都唔俾返佢,話你貪心
zzac
|
babyhowie 發表於 18-9-3 14:53
其實我冇諗過會咁惡劣,
見佢誠意權權米諗住要嚟做後備,
點知……

如果係咁,自己處理左去就算,唔會俾返人
sausautang
|
樓主妳可以同佢講,我買左校服喇,妳比我個啲用妳名義轉贈其他同學仔了
kitty0204
|
自己處理就算, 人地都係一片好心
bosch
|
掉左佢, 或當地布用左佢. 無謂要老公難做, 你老公同佢老公係同事.

如果俾其他真係有需要既同學, 不過如果人地都唔鍾意就會話係你俾囉... 你諗清楚...
kitkit218
|
等學校有通告就捐返學校,同佢講就已轉送他人。
joanneqq1205
|
唔好俾佢知你唔要
babyhowie
|
anita_yps 發表於 18-9-3 14:56
...

minglam49
|
收左都可以唔著架,拎起冇咁舊作替換,其他掉左佢,小學校服唔會太貴,下次自己買。
babynetnet
|
放埋一邊睇定啲先,睇下老公同事個老婆咩心態,送件又爛又污嘈既校服比你地!
正常都唔好意思比件咁既衫人地啦!
kitbebe
|
這年代校服好平,質地差到呢!舊校服掉左算!我係樓主會掉左買新的,唔需要出聲。