學生八達通

tutik
|
如果小朋友來年6月到12歲,到時要申請學生八達通才有搭地鐵半價,巴士全费。即是何時要申請?如果申請咗,現在既兒童八達通是否照保留搭巴士呢?
無話可說
|
學校會有表派
大笨鐘
|
學生八達通滿 12歲可以申請,自己去 MTR 申請或等中學開學一齊申請都可以,須要學校喺申請表蓋章。兒童八達通只要未過 12 歲都可以用。
jannlly
|
tutik 發表於 18-9-3 15:10
如果小朋友來年6月到12歲,到時要申請學生八達通才有搭地鐵半價,巴士全费。即是何時要申請?如果申請咗, ...

學生八達通即係個人八達通,即係含學生身份的個人八達通,可以跟一世的。
個人八達通會自己識別年齡和組別,繳付應該的車費。。
judychungpuiyan
|
升中一時學校會派發申請表
學生填妥後交回學校
約3~4星期先有學生八達通

或者你自行去地鐵站詢問處
填妥後交回也可以
jannlly
|
大笨鐘 發表於 18-9-3 15:21
學生八達通滿 12歲可以申請,自己去 MTR 申請或等中學開學一齊申請都可以,須要學校喺申請表蓋章。兒童八達 ...

其實如果中小學本身已經登記咗參加網上申請,已經唔需要拎form回學校蓋印了 ,直接係網上申請就可以。
野人好索子
|
順便問一問,如果唔見學生八達通點算呢?去邊度報失?
tsung
|
judychungpuiyan 發表於 18-9-3 15:26
升中一時學校會派發申請表
學生填妥後交回學校
約3~4星期先有學生八達通

Jasmine-4711
|
6月,一係你keep住今年九月学校派的form,或明年五月去地鉄站自己拿form,要学校蓋印和相片。

12歲已不可用兒童八達通,一係给弟妹用,一係退回現金。
nam_himma
|
回覆 野人好索子 的帖子

八達通,佢有個電話,係電話錄音,有學生八達通報遺失
三棵樹
|
jannlly 發表於 18-9-3 15:26
學生八達通即係個人八達通,即係含學生身份的個人八達通,可以跟一世的。
個人八達通會自己識別年齡和組別 ...

按申請年份,有個有效期,到期要做一個延續手續。大學生要年年續。下圖係以2018年申請為例

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
jannlly
|
三棵樹 發表於 18-9-3 17:07
按申請年份,有個有效期,到期要做一個延續手續。大學生要年年續。下圖係以2018年申請為例

...

我係講個人八達通係一世,跟年齡,只係加多一個身份係個人八達通上。
學生身份當然要renew 啦。
wktktw
|
學校有表填架,唔洗擔心
jannlly
|
Jasmine-4711 發表於 18-9-3 15:46
6月,一係你keep住今年九月学校派的form,或明年五月去地鉄站自己拿form,要学校蓋印和相片。

12歲已不可用 ...

除了每年八月會暫定申請加學生身份外。

其實可以係網上直接申請,已經唔使交比學校,因絕大部份大中小學已登記咗可以網上登記。

我幫女申請都冇拎返學校蓋印的
mike89
|
想問下如果唔見左報失,錢是否可過落係新果張度?
人地執左可以退? *小朋友跌過好多次搵唔返,又冇no.
jannlly
|
mike89 發表於 18-9-3 17:34
想問下如果唔見左報失,錢是否可過落係新果張度?
人地執左可以退? *小朋友跌過好多次搵唔返,又冇no. :igiveu ...

只有個人八達通才能夠。
|
野人好索子 發表於 18-9-3 15:42
順便問一問,如果唔見學生八達通點算呢?去邊度報失?

tutik
|
我比較笨,即末夠12歲都應該申請先?以防足12歲時未來得切去學校蓋印或剛放暑假。用學生八達通有年龄資料搭巴士仍有半價對嗎?不然申請完都係放埋一邊!
jannlly
|
tutik 發表於 18-9-3 19:46
我比較笨,即末夠12歲都應該申請先?以防足12歲時未來得切去學校蓋印或剛放暑假。用學生八達通有年龄資料搭 ...

已講可以網上申請。
(除了八月佢哋會暫定,準備做新學年申請)
學生八達通優惠只限港鐵。
jannlly
|
tutik 發表於 18-9-3 19:46
我比較笨,即末夠12歲都應該申請先?以防足12歲時未來得切去學校蓋印或剛放暑假。用學生八達通有年龄資料搭 ...

你知唔知道“個人八達通”是什麼?