自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

tutik 發表於 18-9-3 19:46
我比較笨,即末夠12歲都應該申請先?以防足12歲時未來得切去學校蓋印或剛放暑假。用學生八達通有年龄資料搭 ...

港鐵個網已講得好清楚
Screenshot_20180903-202104_Samsung Internet.JPEG
Screenshot_20180903-202211_Samsung Internet.JPEG
Screenshot_20180903-202203_Samsung Internet.JPEG
Screenshot_20180903-202122_Samsung Internet.JPEG

公爵府

好媽媽勳章

tutik 發表於 18-9-3 19:46
我比較笨,即末夠12歲都應該申請先?以防足12歲時未來得切去學校蓋印或剛放暑假。用學生八達通有年龄資料搭 ...

我個女上年5月才12歲,未上中學,我係5月直接係網上交申請的,可以網上付款,也可去客務中心。
沒有拎表格返學校蓋印的。

侯爵府

jannlly 發表於 18-9-3 20:40
我個女上年5月才12歲,未上中學,我係5月直接係網上交申請的,可以網上付款,也可去客務中心。
沒有拎表格 ...

明晒,謝謝你呀!

珍珠宮

大笨鐘 發表於 18-9-3 15:21
學生八達通滿 12歲可以申請,自己去 MTR 申請或等中學開學一齊申請都可以,須要學校喺申請表蓋章。兒童八達 ...

公爵府

沒有拎表格 ...

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

夠12歲就申請得,
兒童果張唔用得,
要租埋臨時八達通,
用既時候要隨身袋埋張收據的~
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

別墅

海外生無學生八達通優惠,對嗎?

水晶宮

jannlly 發表於 18-9-3 20:17

已講可以網上申請。

我仔要renew student identity. 我見個guideline 係如在網上申請, mtrc 之後會寄張通知書來, 個學生要拎張通知書回校蓋印, 才可去mtr 客服renew student identity. 咁其實係冇快咗、亦冇paparless 的意思。

男爵府

沒有拎表格 ...

就算上網申請, mtr 都會寄信俾你拎返學校蓋印後, 先可以active八達通. 我上網申請過幾次了.

男爵府

birdbird 發表於 18-9-4 06:25
我仔要renew student identity. 我見個guideline 係如在網上申請, mtrc 之後會寄張通知書來, 個學生要拎張 ...

其實都有既, 本身要去2次 mtr ,而家只去一次就搞掂, 同埋用少左份申請表.

首頁

尾頁

跳至