牙醫收入之高普通人真係好難想像得到

hksarah
|

轉載- 教育王國教育王國

“相信樓主都好熟醫生牙醫而家嘅情況, 所以先至咁想選擇讀牙科. 香港有接近二萬個醫生, 牙醫就得千八個 , 所以知道牙醫實際嘅情況嘅人畀醫生嘅少好多.

我間公司係專門幫人報稅同避税, 客人之中都有超過 100個開診所嘅醫生同牙醫, 牙醫收入之高普通人真係好難想像得到. 一個普通牙醫嘅收入相比於一個專科醫生真係差唔多.有好多甚至更高

但唔好忘記牙醫讀完六年就可以執業, 醫生讀完六年要在醫院做一年 houseman. 跟住在醫院做六年至少先至做到個專科醫生, 六年做到專科要你次次考試都好順利, 好多時都要七年八年, 有啲醫生捱唔住中途放棄 la.

返醫院又要返shift真係好辛苦, 牙醫就他他條條 ,唔使輪shift , 返九五放下星期日, 生活優哉游哉好多, 我D仔女讀到我都想佢讀牙醫, 發吓夢先 !”

starbuckscoffee
|
有研究指牙醫自殺率十分之高, 又點睇?
章太郎
|
hksarah 發表於 18-9-3 17:57

“相信樓主都好熟醫生牙醫而家嘅情況, 所以先至咁想選擇讀牙科. 香港有接近二萬 ...

(emoji)
Chamo
|
D牙醫多生意到唔休做, 我前兩星期睇完, 同我老公估個牙醫起碼每月有30萬 turnover
wcpcelia    發表於 18-9-5 11:57
candysandy
|
普通家庭醫生,密食當3蕃,閒閒地一日睇一百幾拾個症,山大斬埋有柴,又冇醫療設備要投資,總收入可能多過牙醫。
brother4
|

幫襯個間上午開2小時丿下午開工三小時,星期日放假,燈油火臘及店租,佢話每月冇八萬收入
抺茶雪糕
|
但醫生好多都係月球族/星球族,牙醫相比之下應該差好遠,同埋醫生好多幾個月就買一個物業,牙醫好似冇聽過
namnamnamlolo
|
其實一個專科醫生
一日做幾個手術已經搵普通打工仔一個月的人工了
blackypurin
|
做矯齒cool一cool就幾皮
魚兒小寶貝
|
冇錯,知唔知牙醫診所既醫療設備幾錢,淨係果張櫈已經

我覺得一係儲好耐錢,一係富二代先開到診所
bufferzone
|
同咩專科比先,有d專科單日生意額可以係10萬蚊

不過讀咁多書,抵佢賺既
cherry媽咪
|
hksarah 發表於 18-9-3 17:57

“相信樓主都好熟醫生牙醫而家嘅情況, 所以先至咁想選擇讀牙科. 香港有接近二萬 ...

樓主,最後阿仔揀咗牙醫定medic?
tsung
|
candysandy 發表於 18-9-3 18:17
普通家庭醫生,密食當3蕃,閒閒地一日睇一百幾拾個症,山大斬埋有柴,又冇醫療設備要投資,總收入可能多過 ...

貓頭雀
|
bufferzone 發表於 18-9-3 18:52
同咩專科比先,有d專科單日生意額可以係10萬蚊

不過讀咁多書,抵佢賺既

係,抵佢賺
Poyau
|
專業
sillycat008
|
我睇過d牙醫10個有9個都衰格
真係老既嫩既,男既女既都係miu咀miu舌
1928mickey
|
不同區域,好大差別
AACheungCheung
|
抺茶雪糕 發表於 18-9-3 18:22
但醫生好多都係月球族/星球族,牙醫相比之下應該差好遠,同埋醫生好多幾個月就買一個物業,牙醫好似冇聽過
...

cattz288
|
blackypurin 發表於 18-9-3 18:34
做矯齒cool一cool就幾皮

但做個手術已經幾皮落袋喎!快好多
TJ040
|
諗起成日要聞病人口臭,呢D錢唔易賺