自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

bufferzone 發表於 18-9-3 18:52
同咩專科比先,有d專科單日生意額可以係10萬蚊

不過讀咁多書,抵佢賺既

辛苦錢黎架!
放下自在

珍珠宮

2024年龍年勳章

TJ040 發表於 18-9-3 22:37
諗起成日要聞病人口臭,呢D錢唔易賺

厭惡性行業

珍珠宮

2024年龍年勳章

牙醫搵到錢都好應該呀!! 我覺得牙醫好辛苦喎!! 單單都真係落手落腳做架喎!!
希望每天開心渡過 ;-)

禁止訪問

男爵府

回覆 bubeebubee 的帖子

一般人總覺得牙醫每天面對一口爛牙, 容易抑鬱。我以前也這麼覺得,後來一個精神科醫生告訴我這是部分原因, 但不是主要原因。牙醫自殺率高的最大原因是“生意失敗”。和醫生不一樣,我絕大多數牙醫都是自己開業或者合夥開業,所以他們都是“small business owners". 而租房, 僱人, 買設備都是很貴的, 再加上牙醫學費貸款,牙醫的經濟壓力很大。同時會治牙和會做生意完全是兩碼事。所以每年都有牙醫破產, 那些昂貴的設備砸在手裡, 房租砸在手裡。
http://bbs.wenxuecity.com/znjy/3468032.html

水晶宮

starbuckscoffee 發表於 18-9-3 23:03
回覆 bubeebubee 的帖子

一般人總覺得牙醫每天面對一口爛牙, 容易抑鬱。我以前也這麼覺得,後來一個精神 ...

我朋友咪好好彩,嫁左牙醫,仲未執

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主:

每行都有人揾多, 有人揾少。
好難比較医生揾得多定牙医揾得多!

伯爵府

魚兒小寶貝 發表於 18-9-3 18:42
冇錯,知唔知牙醫診所既醫療設備幾錢,淨係果張櫈已經

我覺得一係儲好耐錢, ...

令我諗起唱歌嗰位牙醫

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

讀完6年唔可以同人箍牙㗎,再讀埋矯齒科先得。呢6年之內,暑假好短,差不多8月先開始,人人一早放假,你仲要返學。其實,好多嘢你睇我好,我睇你好囉!做醫生有好多錢,但佢地讀到死死下,做到死死下果時就無人提。不過相對嚟講,做牙醫係俾做醫生舒服啲,如果唔係就唔會有咁多人揀啦!

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Jessy 發表於 18-9-3 22:53
牙醫搵到錢都好應該呀!! 我覺得牙醫好辛苦喎!! 單單都真係落手落腳做架喎!! ...

遇著啲牙比較肉酸嘅真係...

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

minniemouse 發表於 18-9-3 23:56
讀完6年唔可以同人箍牙㗎,再讀埋矯齒科先得。呢6年之內,暑假好短,差不多8月先開始,人人一早放假,你仲 ...

矯齒專科對付奇難雜証,收貴D。
普通牙醫都可以箍牙,我箍穩適美的牙醫都不是矯齒專科,非常好生意,估計月入過百萬。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

JO_100 發表於 18-9-3 23:46
每行都有人揾多, 有人揾少。
好難比較医生揾得多定牙医揾得多!

但普通醫生多人睇過牙醫好多

男爵府

回覆樓主:

但最奇怪係政府牙醫的basic人工係由point 30起到44,即5萬幾度十萬,出手咁低都留到人

子爵府

回覆樓主

講起牙醫

識得有位牙醫
佢老婆棚牙嚇死人

唔明典解唔搞搞佢

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主

但牙醫的確無醫生咁大壓力,起碼唔會下下怕睇漏嘢整死人。所以就算賺少d都抵

大宅

魚兒小寶貝 發表於 18-9-3 18:42
冇錯,知唔知牙醫診所既醫療設備幾錢,淨係果張櫈已經

我覺得一係儲好耐錢, ...

張椅4皮內已有很多選擇(emoji)平既2皮有一張

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

抺茶雪糕 發表於 18-9-3 18:22
但醫生好多都係月球族/星球族,牙醫相比之下應該差好遠,同埋醫生好多幾個月就買一個物業,牙醫好似冇聽過
...

醫生睇症,快手好多~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

講起牙醫,下午就要補牙,老婆幫我booking ,佢話要800蚊~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至