Delete

Kennithhk
|

Delete
kellycheung222
|
之前無做nifty/t21?
Kennithhk
|
kellycheung222 發表於 18-9-3 18:34
之前無做nifty/t21?
有做Nifty全部低風險,滿心歡喜做結構點都吾會有事,點知醫生話發現心臟主動脈有問題,建議驗羊水check 第22條染色體有係缺失,亦都上網做左好多功課,一心諗住其他器官無異常只有主動脈異常吾會係依個病既,加上去見完政府醫生都話依個病例兩三年先一個,又點會預計就係果其中一個,羊水報告出嘛係確實22條染色體微缺失,現在好吾開心好無奈,我諗我老婆比我更加千倍傷心,依一刻既我又決定吾到要吾要bb好,一來好吾捨得二來好擔心對老婆既傷害好大。所以上來聽聽大家意見同安慰下.........依一刻好無助,明天吾入院就再安排吾到.
tiredfatmama
|
Kennithhk 發表於 18-9-3 19:07
有做Nifty全部低風險,滿心歡喜做結構點都吾會有事,點知醫生話發現心臟主動脈有問題,建議驗羊水check 第2 ...

啱啱睇到17樓既留言補充一下資料:
nifty pro 有包括迪喬治症候群檢測,原版nifty沒有
annamummy
|
如果生佢出來,會對你們和BB有什麼影響?其實無論你最尾選擇如何,你最主要還是問自己可否面對到,如經濟因素etc...

我自己也擔心中。上次產檢發現BB 有奇怪現象,我之前也有做T21, 結果正常。
雖然醫生話低風險,但叫我做結構檢查時再睇睇..我宜家一靜下來時就會想好多嘢。畢竟呢個週數BB其實已經成形,會不捨的。

希望你能多d陪你老婆,大家一起面對。
wsyggk
|
最壞情況會係點樣?政府有無相關支援?
GCHK
|
annamummy 發表於 18-9-3 19:42
如果生佢出來,會對你們和BB有什麼影響?其實無論你最尾選擇如何,你最主要還是問自己可否面對到,如經濟因 ...

同意呢個諗法,同你太太再商量下
DoReMiFaSol
|
如果生佢出來,會對你們和BB有什麼影響?其實無論你最尾選擇如何,你最主要還是問自己可否面對到,如經濟因 ...

T21唔係已經最準確諗咩?
wsyggk
|
DoReMiFaSol 發表於 18-9-3 20:25
T21唔係已經最準確諗咩?

其實無創驗DNA,準確度高嘅只有3種病,應該係第13、18同21對染色體,其它染色體準確度係唔高嘅,參考下呢個
https://mamibuy.com.tw/talk/article/86622

抽羊水係最準確嘅,如果羊水報告話係就係了。無論T21定Nifty都唔可能準確得過抽羊水。
kamkam0514
|
我之前有同你幾乎一樣的情況...
一樣係第22對DNA出問題,同樣有做T21, 但都係直到21週照結構先發現心臟有問題...
好傷心、好無助,但仍然要面對,因為我仲有一個大囡...
要考慮BB出世後的醫療同照顧需要,亦要考慮家庭會出現的問題同變化
我會諗,其實我地選擇做咁多詳細的產前檢查,目的都係想知BB是否健康,亦都係希望可以避免一些問題的出現...
病例不多,未來的未知數亦太多,這絕對不是一個輕鬆的決定
adachankayan
|
kamkam0514 發表於 18-9-3 20:42
一樣係第22對DNA出問題,同樣有做T21, 但都係直到21週照結構先發現心臟有問 ...

t21 同nifty 在微缺失和微重復的檢測上的準確率都還不是百分之百的,9樓所說的值得看一下
但作為篩查性檢查,兩者算做得不錯了
kellycheung222
|
一樣係第22對DNA出問題,同樣有做T21, 但都係直到21週照結構先發現心臟有問 ...

甘你最後點選?
kamkam0514
|
kellycheung222 發表於 18-9-3 21:27
甘你最後點選?

引產...
Kennithhk
|
因為做左好多功課,如果係香港生迪喬治寶寶基本上無機構或香港案例幫到手,因為大多數人會選擇引產。
現在我幫老婆決定引產,因為佢吾係一般基因既微缺失,將來要比其他人無論精神同金錢都付出好幾倍,最重要係香港好多人會用有問題既眼光同說話上標籤左佢,本身身心發展已經有問題再加上依種妓視我相信佢大過會崩潰。
Kennithhk
|
大家諗法一樣,未知既知數太多,我吾想將來屋企因為依個決定變成一世既痛苦,依段時間我諗過好多正面想法,睇過台灣同外國案例,但係大多數無論心臟同外表比正常人有差異,就算好多症狀無出現只係免疫力有問題已經令你頭痕,簡單講唐氏機率係1/800 or 1/1000,而狄喬治係1/4000,甘樣既機率都可以從天而降來我身上,我真係吾知講d咩好,依一刻唯有認命,明天陪老婆去醫院引產一齊面對,仲好過將來生出來真係有嚴重問題而推卸責任。
MHW
|
Kennithhk 發表於 18-9-4 00:28
大家諗法一樣,未知既知數太多,我吾想將來屋企因為依個決定變成一世既痛苦,依段時間我諗過好多正面想法, ...

替你難過⋯⋯但亦多謝同我地分享。
幫你代禱希望你同太太之後身心順利覆原,還後生便休養下再接再勵。一定會成功的
triangel2018
|
Kennithhk 發表於 18-9-3 19:07
有做Nifty全部低風險,滿心歡喜做結構點都吾會有事,點知醫生話發現心臟主動脈有問題,建議驗羊水check 第2 ...
替樓主感到難過, 希望樓主順利渡過難關
介意我問一下是原版nifty還是nifty pro嗎, 因為nifty pro是有包括迪喬治檢測的, 原版不包括

Kennithhk
|
triangel2018 發表於 18-9-4 07:31
替樓主感到難過, 希望樓主順利渡過難關
介意我問一下是原版nifty還是nifty pro嗎, 因為nifty pro是有包括迪 ...
原版nifty, 因為好多人只會擔心唐氏而會忽略其他有可能發生既病,加下想令我難過既係外母吾明白病情,講究比佢聽佢都認為一切有轉機,可能報告錯或醫生判錯,其實依一刻我老婆佢好需要人比正面能量佢,但佢阿媽完全吾識做,個樣吾開心放曬係額頭到。
annamummy
|
Kennithhk 發表於 18-9-4 08:05
原版nifty, 因為好多人只會擔心唐氏而會忽略其他有可能發生既病,加下想令我難過既係外母吾明白病情,講究 ...

婆婆可能沒有你地接足到各種資訊。老人家一般都是十分擔心和緊張。
做好決定後,你搵機會和婆婆講聲,呢段時間老婆十分需要她的支持。相信她會明白的!

看到樓主之前的回覆,已經明白你們有充分的考慮。謝謝你對這個案的分享。我地也明白你們的痛。今次只是欠缺一點運氣。請繼續加油!多多支持老婆呀!坐好月子。
August_8
|
Kennithhk 發表於 18-9-3 18:19
本來係準備迎接做新手爸爸,但好不幸老婆遇上第22條染色體缺失,簡單講係狄喬治候群症,依一刻既我同老婆都 ...

我都係第22條染色體有微重複,衣家等抽羊水化驗,好擔心好大壓力,成個人無晒心機。

我原全明白你太太感受,我睇完你所説的我哭了出來,記得好好照顧太太,佢好需要你支持,早日身心康服,健康BB會再來到你兩的家庭。