求教:我是租客,業主想賣盤…

huisandy
|
簽的是一年生,一年死,才過了半年左右,業主話想賣,一般是點處理?

agent 有講,現在我盤連租約,最近市況又轉淡,他不諱言說業主未必找到買家,尤其我可以唔俾人入屋睇樓。再者,新買家連約購入,也未必不容許我們繼續租住

故另一方面,業主說如果我們肯搬,會代繳搬遷所涉及的佣金和搬遷費

某程度,我們僅僅住了半年,都唔太想搬,尤其佢只會代繳成本,但我們執屋之類的麻煩和損耗卻無講……理論上,佢係咪應賠償更多來彌補我們「損失」才對??何況,另立新租約,可能會依家貴一點

反過來,如我們企硬唔搬,佢又有咩野可以玩,例如佢半年後死約完可以即時要我地搬,又或大幅加租之類逼走我地。也說是說,會唔會遲早都要搬,於此死約期內搬,佢肯代繳部分錢,才更加化算

PS 感覺上佢又唔係急賣或等錢駛,不過見近排市差才想轉租為賣
Flovena
|
你而家唔走, 半年後加租逼你走, 仲要自己比搬遷費。
如果點都要走,好似而家走抵d.
無話可說
|
佢要賣無計,新業主要求收返就要賠剩低既租金比你,再唔係死約完就1個月通知你走!我好耐以前都試過,不過新業主都係收租,所以唔使搬
hhz
|
你覺得佢只代繳你搬走的成本唔抵,咁不如你叫agent 問下業主俾多少少搬遷費,得唔得?
終極熊貓
|
本身死約仲有半年
咁打個五折,賠返三個月(自己deal),咪走?
費時實報實銷,一來麻煩二來怕走數~

少少提議姐
木土土
|
huisandy 發表於 18-9-3 19:19
簽的是一年生,一年死,才過了半年左右,業主話想賣,一般是點處理?

agent 有講,現在我盤連租約,最近市 ...

仲係死約,你不用搬,只係轉了新業主收租,其他租約terms係維持不變。

其實買得連死約既盤,新業主多數係投資唔係自住,係打算繼續收租。

你有權唔比人想黎睇樓,無咩打算自主的會肯買!
musiccisum
|

一年死約嘛,而家預備賣,過多半年叫你走都差唔多。
Beiku
|
我之前都試過死約其間業主放賣,我冇俾過任何人入來睇樓,但最後業主都成功連租約賣出,而新業主接手後都講明唔會租俾我哋。所以如果我係你,我會同現任業主講唔搬,但來緊呢半年要積極搵地方搬,因為你預咗新業主唔會租俾你,或者勁加你租
AACheungCheung
|
Flovena 發表於 18-9-3 19:25
你而家唔走, 半年後加租逼你走, 仲要自己比搬遷費。
如果點都要走,好似而家走抵d.
...

X2
tictactoe
|
業主現未賣出, 還有很多變數。 在死約期, 你無需自動搬走, 除非業主給人很多賠償。但要做好半年後遷出的準備。
白毛毛
|

正常業主要提早收樓,要賠死約內餘下的租金比租客。唔需要補甚麼執屋搬遷損失賠償比你。
不過現在開始賣,就算即賣出,又新業主唔再租比你,都係差三幾個月。
租人屋就係咁。隨時要搬。

brindlewin
|

我會買連約樓。但條件係俾入去睇,一次過見埋住得企理,講真續約就易相商量好多。否則再喜歡位置,我會等佢收樓先。

就算平時自己出租,續約前都一定睇下,尤其大家唔相識,睇下評估下損耗,對大家公平,熟絡咗易商量。
細細聲
|
我男朋友租嗰度上年都突然間轉左業主,交收其間新業主只係去過一次。剛剛死約完左,都只係加小小租金

吾好太擔心
國王陛下
|
肯倍3個月租,另加搬屋費我會即走
Ada2288
|
佢想你即刻搬走應該係賠六個月租,唔係凈係搬遷費,如果佢唔肯賠,比我會住夠一年先搵屋搬,呢段期間唔比人入來睇樓
skmibb
|
咁業主賠6個月租金俾你,先可以叫你即走。
littlesister
|
可以要求佢陪半年租俾你,朋友試過
huisandy
|
如果業主唔肯賠租,只肯代繳新屋的佣金和搬遷費,是否繼續住較合適?

比較的是,死約完了,就很可能一毫子賠償都無就咁走……
Fishqqma
|
agent 講得啱
Poyau
|
huisandy 發表於 18-9-3 22:07
如果業主唔肯賠租,只肯代繳新屋的佣金和搬遷費,是否繼續住較合適?

比較的是,死約完了,就很可能一毫子 ...

或者等有買家再傾
見過有買家因為要上會 賠錢俾租客走