自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 pigmei 的帖子

某層面來說,我也有同感。他們越大,我們就越老了⋯

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 洋洋 的帖子

我希望可以好似你咁瀟灑,不多愁善感才沒壓力

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 musiccisum 的帖子

謝謝!要學懂放手,可能也是我們來此世上的目的之一。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 seaman1982 的帖子

我希望自己的想法會隨年月而轉變,暫時他太倚賴我,所以我真的視他為我的所有物。但隨著他長大,他會有自己一片天,到時候,他只屬於他自己了,因為他已成了個獨立的個體,父母責任也完了,就是要把子女培育為一個獨立的人。

珍珠宮

ilikethis2005 發表於 18-9-3 20:01
有時都會諗佢開始大,開始有佢自己朋友,開始唔係樣樣都媽咪⋯
我係好唔捨得佢大⋯但呢個係人生經歷,每個 ...

同感,唔捨得

複式洋房

pigmei 發表於 18-9-4 11:51
回覆 babyfung61 的帖子

我沒有唔想仔女快長大,我想我自己不要太快長老 ...

係,完全有同感。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 milk323 的帖子

原來佢地都唔想咁快長大呀?咁亦都證明咗你地父母提供咗一個舒服快樂的環境給他成長,所以他才不捨得長大。相反,生活得唔開心嘅細路,就想快些長大脫離父母監管。
照相留下美好回憶,暫時日日都有映。

大宅

回覆樓主:

我仔嬰孩期極難凑,身心俱疲,同BB溝通吾到,老公又只出口吾幫手,我完全唔掛住阿仔由BB到幼稚園的時期。

現在已經小學,除了考試溫習辛苦,佢自己更衣食飯沖涼吾洗我服侍,我又當佢好似朋友咁一齊玩行街睇戲一齊搵餐廳食一齊旅行,我之前鍾意做的佢都開心同我一齊做,有返生活樂趣,我生活舒暢了很多。

所以我吾介意佢快些長大,雖然我好愛佢,但真係吾耐煩服待每一個生活細節。

希望在明天,樓主加油,吾好對老公同小朋友期望太高,現在你做咗可以做到的就ok。

子爵府

babyfung61 發表於 18-9-5 22:38
回覆 seaman1982 的帖子

我希望自己的想法會隨年月而轉變,暫時他太倚賴我,所以我真的視他為我的所有物。 ...

我阿女16歲,我上年開始俾機會佢照顧下我,做個懶的阿媽,對大家都有好處;
上星期例子一個: 我們兩母女上星期日出海考完潛水牌,回程時已是晚上10時,同行有位18歲哥哥,途中佢阿媽打比教練(因為哥哥電話無電,阿媽找不到阿仔),哥哥接左電話,阿媽問使唔使煮定面俾佢番來吃. 我細細聲問阿女,一陣我地吃什麼好,麻煩阿女諗,因為阿媽已經好累,諗唔到,結果佢話:怕左妳,番去我煮面大家吃

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 Jcmfong 的帖子

大概點樣叫難湊呀?係成日喊,唔收聲嗎?小學都可以咁自律,真係好難得,係你教導有方。可以同仔女如同朋友般相處,感覺很好。共同分享,一起成長,我們在這個世界就如他們的指導者,幫助他們學曉如何獨立,可能父母的天職就是如此。

謝謝你的鼓勵!

男爵府

2024年龍年勳章

阿女就係咁窩心、體貼。真羨慕在你的指導之下,有一位如此獨立自主和貼心的女兒,她悄悄地成長了,還未成年,已懂得照顧返你和家人了!

公爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主

我希望做阿仔的人生伴遊,大家開心走一回,將來我百年歸老,他留下跟我的回憶都是美好的。

推此到與父母關係,趁他們還在,我也希望大家相處融洽,將來他們不在,我對他們的回憶也是美好的,我想這樣也應該是他們的心願。

不要鑽牛角尖,鑽牛角尖令人不快樂,身邊的人也會不快樂!

子爵府

babyfung61 發表於 18-9-10 09:39

阿女就係咁窩心、體貼。真羨慕在你的指導之下,有一位如此獨立自主和貼心的女兒,她悄 ...

多謝讚賞及鼓勵,大家都不妨試下懶些少,我再分享一個例子,是隣居的男仔15歲:
佢阿媽一向好照顧佢兩兄弟,阿仔去年處於低落期,佢覺得做人無意義,番學唔滿意老師成日要佢抄來抄去,默來默去,直程DOWN到連學都唔番,見社工....後來佢姑姑教佢阿媽,俾D野佢負責,咀上是說須要佢幫忙照顧家中事情,負責買送+準備晚餐...結果最後佢有番自信,情況改善

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 1773 的帖子

無錯,其實父母子女都是無得揀嘅情況下出現在這世界上的人生過客,只不過雙方角色崗位不同,彼此留個美好回憶就好。
多謝提醒我別要鑽牛角尖,我要慢慢改正和學習。謝謝你!

男爵府

2024年龍年勳章

pigmei 發表於 18-9-10 16:13
多謝讚賞及鼓勵,大家都不妨試下懶些少,我再分享一個例子,是隣居的男仔15歲:
佢阿媽一向好照顧佢兩兄弟,阿 ...
原來咁樣可以幫助改善有學習意欲降低嘅青少年。多謝提出例子,以便我們日後可借鏡嘗試。

男爵府

想佢獨立, 唔好比太多手尾我跟

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

想佢長大有自己獨立思想,乖乖地,理想可以實現。
我又自由了

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主

睇住小朋友長大真係好快,我無太多感受,長大、獨立係好自然嘅事。我感恩小朋友健健康康地出世,其他野唔會睇得太重,轉眼都已經係中學生了!由高小已經獨立,感覺又回復自由身,享受同朋友,老公嘅時間!

子爵府

1773 發表於 18-9-10 09:45
我希望做阿仔的人生伴遊,大家開心走一回,將來我百年歸老,他留下跟我的回憶都是美好的。

推此到與父母關 ...

子爵府

babyfung61 發表於 18-9-11 14:23
原來咁樣可以幫助改善有學習意欲降低嘅青少年。多謝提出例子,以便我們日後可借鏡嘗試。
...

咪客氣啦,同仔女相處不容易,大家是不停試大家都舒服的形式,做到大家無壓力而保持良好關係,互相尊重,互相照顧,係我最想的,到佢18歲,佢投入自己另一個階段,而我又可以無索掛地去玩,就是完美!

大家共勉之

首頁

尾頁

跳至