對面單位開住大門裝修

smallb2011
|
裝修氣味好強烈好臭,佢開大對門裝修,d味攻哂過黎,我可以要求對方關門嗎?
佢大門對正我大門,我已經用膠紙封住自己門隙,又開空氣清新機,都好大陣味,點算? 一家大細吸甲醛中
kit2004
|
同管理處講叫佢關門.
Miulo
|
叫管理處同佢講
新秦先生
|
有煤氣味緊係報警啦~ 講時講,裝修單位即是地盤,係有好多法例上既要求,你日日打去勞工署投訴,個地盤封硬,唔該交齊哂文件先好再開工.~
hellohellojenny
|
叫管理處同佢講
cy101
|
佢地有責任閂門裝修!! 叫管理處攪掂佢!
mama01
|
smallb2011 發表於 18-9-3 19:57
裝修氣味好強烈好臭,佢開大對門裝修,d味攻哂過黎,我可以要求對方關門嗎?
佢大門對正我大門,我已經用膠 ...

我屋苑裝修規定要關門
Poyau
|
叫對面關門
樂富
|
新秦先生 發表於 18-9-3 20:04
有煤氣味緊係報警啦~ 講時講,裝修單位即是地盤,係有好多法例上既要求,你日日打去勞工署投訴,個地盤封硬,唔 ...

要勞工處去睇香港有裝修嘅住宅單位我相信 可能性唔大, 嗰度係私人地方 冇開工紙嘅 仲有你真係令到佢停咗工搞好多嘢先至開工只係拖長施工時間我唔覺得佢對樓主有乜嘢幫助
chutt03
|
mama01 發表於 18-9-3 20:50
我屋苑裝修規定要關門

針對異味及噪音,必須關門進行裝修。

通過管理處叫對方開抽氣扇及開窗讓空氣流通。
我屋苑還會每日在裝修工人收工後立即為裝修單位那層拖地,減少灰塵及氣味。
tsung
|
kit2004 發表於 18-9-3 20:00
同管理處講叫佢關門.

tansyneko
|
同管理處講
HoshiSora
|

通知管理處吧
月見草
|

我對面屋都裝修緊,又係成日開住門,D灰塵大到成日(emoji)口都變咗soft鏡
pigpigyy
|
同管理處講
smallb2011
|
多謝各位 已通知管理處,對面都有合作,早知我就早d搵管理處,白白忍受左佢幾日