其實出口貨即係咩?

monchhichijoyce
|
成日見啲網店話出口貨,介意勿拍,咁即係咩貨呢?
衛英姿
|
話就話出口貨⋯⋯
實則係出唔到口嘅貨⋯甩線車錯咗
邊得嚟咁多車錯咗丫⋯⋯抄款扮出口姐

claudiaman_86
|
monchhichijoyce 發表於 18-9-3 20:57
成日見啲網店話出口貨,介意勿拍,咁即係咩貨呢?

姐係本身係外國落單既貨,可能因為某d原因個客成批貨唔要,廠家就自己拎去賣兌返d cash
當然呢個名有時候會被濫用
3姑6婆    發表於 18-9-4 10:28
AACheungCheung
|
衛英姿 發表於 18-9-3 21:05
話就話出口貨⋯⋯

吖B
|
話就話出口貨⋯⋯

yurijm
|
過唔到QC既貨
所以貼身物品真係唔好買出口貨
UmeFuto
|
咁平時d A玉又係點解?
Jasmine-4711
|
係出唔倒口的出口貨。

可能個客唔要或過唔倒QC的次貨。
Poyau
|
話就話出口貨⋯⋯

monchhichijoyce
|
Jasmine-4711 發表於 18-9-3 22:26
係出唔倒口的出口貨。

可能個客唔要或過唔倒QC的次貨。

咁即係有瘕疵嘅貨?咁即係都係真野?
Alex123
|
monchhichijoyce 發表於 18-9-3 23:18

話係咁話,但始終無法證明是否真貨。
以前尖沙嘴加連威老道有好多出口店,也有這些所謂剪牌出口貨,但亦曾經被人發現其實是假貨。
good_pig
|
UmeFuto 發表於 18-9-3 22:22
咁平時d A玉又係點解?

3. A貨才是正貨

玉分A、B、C、B+C四種,A玉指無經過化學處理,結構、顏色均屬天然;B玉則指經化學處理及加入了樹脂;C玉指經染色處理;B+C玉就指經化學處理和加入樹脂之餘,也被染了色。
(此為玉石行業對翡翠分類的術語,不代表其等級)
tsung
|
claudiaman_86 發表於 18-9-3 22:03
姐係本身係外國落單既貨,可能因為某d原因個客成批貨唔要,廠家就自己拎去賣兌返d cash
當然呢個名有時候 ...

UmeFuto
|
good_pig 發表於 18-9-4 07:50
3. A貨才是正貨

玉分A、B、C、B+C四種,A玉指無經過化學處理,結構、顏色均屬天然;B玉則指經化學處理及 ...

我成日以為A玉等於假玉
小華子
|
出口貨都可以係真野,係次貨,日本仔嘅次貨都可以好靚,例如衫內個嘜頭甩線,佢地已經唔會要。
不如咁講,大牌子有假貨唔奇,日本仔唔知名品牌點會有人抄款,你估真係咩都假貨咩?!呢啲基本上係次貨。
good_pig
|
UmeFuto 發表於 18-9-4 08:18
我成日以為A玉等於假玉

a 玉係好嘢黎架
spikenard
|
出口貨都有正版的,去福華街嗰d多數係真,以前賣衫做過,廠商賣過嚟1箱10蚊混貨咩都有的

不過正路係唔可以出售
milk323
|
Alex123 發表於 18-9-3 23:45
話係咁話,但始終無法證明是否真貨。
以前尖沙嘴加連威老道有好多出口店,也有這些所謂剪牌出口貨,但亦曾 ...

剪牌貨其實本來係唔賣得的,冇人知由自可,揚開左就冇得賣了,啲品牌知道左會叫廠剪爛,唔比流出。我以前做過間廠做品牌玩具,間中有次貨、後備貨,出貨後係要銷毀的。但間中有工人唔生性放上網賣,客人發現左要我老闆成批買返晒返黎銷毀。
馬爾太
|
monchhichijoyce 發表於 18-9-3 23:18

你買有brand嘅出口貨?唔好博啦,分分鐘係假貨。買嚟屋企著就好啦。
melomelomelody
|
fb好多出口貨/批發/貨板嘅衫同小朋友野係淘寶貨。 邊會個個都搵到批發,做到好大間搵到代理/水貨都半信半疑,拎一、兩樣野賣嗰d就唔會信。 大公司貨板就算分俾員工拎,都唔會俾賣,同埋邊會同款齊size齊色勁多件貨板。