跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

如果喺日本買 100v 嘅Bruno、V仔窩夫機、麵包機,加拿大係咪可以直接用?有無人試過?

公爵府

dick_mui 發表於 18-9-3 22:15
如果喺日本買 100v 嘅Bruno、V仔窩夫機、麵包機,加拿大係咪可以直接用?有無人試過?
...

唔可以,電壓唔同。
加拿大電壓同香港一樣
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

大宅

畀面勳章

ume 發表於 18-9-4 05:21
唔可以,電壓唔同。
加拿大電壓同香港一樣

你講真?

香港220V,日本100V,加拿大110V

日本同加拿大相差10V,所以我先問

別墅

dick_mui 發表於 18-9-4 07:03
你講真?

香港220V,日本100V,加拿大110V

我用緊一個日本買嘅風筒,冇問題。

公爵府

...

喺日本買過 Bruno,風筒,智能廁板同電飯煲去美國用,全部運作正常,相信加拿大都可以吧

男爵府

回覆樓主:

响日本買咗個Panasonic風筒,冇問題

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

thanks all

大宅

...

要看下電壓的range。 有d 小家電已經是international 的range 100-200幾,所以基本去邊都可以用,只是加番個插腳。所以要看電壓range 去決定。多倫多mei 都有,不用帶了

複式洋房

查實我年頭去日本都睇過。唔可以話全部唔得,但如果發熱嘅最好唔好。仲有要留意電器生產係俾日本邊區用,東京同福岡係唔同Hz,一邊係50Hz,一邊係60Hz,加拿大我唔記得。但講電壓呢,香港係220-240V,日本係全100V,加拿大係110-120V,所以你係加拿大用到日本買嘅電器而唔會即燒因為佢唔係多過double嘅電壓,但查實如果係發熱譬如風筒/電飯煲,日本係有生產主要俾外國用嘅型號,不過選擇唔多。樂天搵到但偏貴。你仲要諗埋帶入去要唔要打稅,分分鐘計埋運費同妳係加拿大買差唔多。

大宅

畀面勳章

olaucc 發表於 18-9-22 14:15
查實我年頭去日本都睇過。唔可以話全部唔得,但如果發熱嘅最好唔好。仲有要留意電器生產係俾日本邊區用,東 ...

多謝你既分享

因為本身喺香港有部220V V仔窩夫機,諗緊好唔好買部日本100V過黎加拿大用,定係帶返香港果部加變壓器用好d⋯

係咪應該用變壓器轉120V加拿用安全d呢?

複式洋房

dick_mui 發表於 18-9-23 15:04
多謝你既分享

因為本身喺香港有部220V V仔窩夫機,諗緊好唔好買部日本100V過黎加拿大用,定係帶返香港果 ...

Transformer本身係可以轉電壓,但係隻牛嘅output Amp(電流)你都要留意夠唔夠力推你啲電器,我就係有堆small appliances好似麵包機、窩夫機、小腿按摩器、飛碟機全部留晒係香港因為我唔可能8隻appliances8隻變壓器。 而家我係要搵到啲100-240V嘅電器我先會買,但laptop嗰啲就見得多,風筒呀、飯煲呀等等我真係未乜見過內置牛可以有咁廣闊嘅電壓,用唔用變壓器就睇你有幾desperate要帶過去同埋電流夠唔夠力推。另外,要買請買啲靚牛,唔係燒牛之餘仲跳埋fuse你就頭都痕埋~

大宅

2018復活節勳章

唉吔我本身有個香港版v仔,仲想買定d bruno同家電出年過去用,咁係咪應該係香港買隻靚大牛搬過去?

男爵府

dick_mui 發表於 18-9-23 15:04
多謝你既分享

因為本身喺香港有部220V V仔窩夫機,諗緊好唔好買部日本100V過黎加拿大用,定係帶返香港果 ...

你連 step-up 同 step-down 都攪亂,我勸你用 multi-voltage 和加拿大買電器好了,安全運作比任何嘢重要。

大宅

畀面勳章

dlee_ca 發表於 18-9-24 14:49
你連 step-up 同 step-down 都攪亂,我勸你用 multi-voltage 和加拿大買電器好了,安全運作比任何嘢重要。 ...

乜係step up / step down?

大宅

畀面勳章

mikis 發表於 18-9-24 10:56
唉吔我本身有個香港版v仔,仲想買定d bruno同家電出年過去用,咁係咪應該係香港買隻靚大牛搬過去? ...

我都係想帶v仔同bruno 過加拿大用啊

男爵府

dick_mui 發表於 18-9-24 18:32
我都係想帶v仔同bruno 過加拿大用啊

非 120 V 要陀住隻牛的電器放棄吧。可
保一家平安。

別墅

Did you end up bringing Bruno and v仔 to Canada as I got the same question too.

公爵府

...

我帶過日本買嘅風筒,電飯煲,Bruno 同智能廁板返美國直接用,so far 冇問題,我 assume 美國同加拿大電壓一樣?

首頁

尾頁

跳至