真係人都癲

good_pig
|
開學在即,完成暑期作業了嗎?抑或要把握餘下時間作最後衝刺?

6歲男童被母親發現在家偷錢、意圖撬門離家出走,帶往心理學家診症後,卻發現另一故事。原來該名男童曾謊稱完成暑期作業,遭母親發現後,決定購入多本作業,要男童一併完成以作懲罰;母親亦曾以激將法,購買男童心愛的機械人後,贈予鄰家小童。這一連串事件,令男童更怨恨媽媽。

註冊心理學家蔡穎妍提醒,家長面對子女表現欠佳時,應冷靜、耐心教導,切忌以激將法懲罰子女,否則會影響親子關係;她又說,獎勵比懲罰更有效。

學童壓力大,即使面對暑假亦未能放鬆。註冊心理學家蔡穎妍透露,曾有一名6歲的男童,經常離家出走、偷取父母錢,被母親帶到診所跟進,然而細問下,背後原因令人驚訝。

男童透露,自己成績一直平平,惟並非差劣,只其中一科成績不理想,「我得29分」。本來家長購買玩具作獎勵,或可成推動力;然而男童母親,卻將之期待已久的機械人玩具購入後,在男童面前送給鄰居,原因是:「我得29分,他(鄰居)有100分!」

男童:「憎死」媽媽

事後該名男童對母親心生恨意,千方百計想離家出走,更明言自己「憎死」媽媽;因男童家中窗戶裝有窗網,在事件後,男童試過剪爛窗網意欲逃走,後來媽媽重裝窗框。

然而,母子之間發生「衝突」豈只一次,蔡穎妍指,男童又透露,自己曾謊稱已完成暑期作業,遭母發現後,媽媽決定再購入多本作業,要男童一拼完成以作懲罰,後來就發生撬門逃走事件。

蔡穎妍說:「他試過剪爛窗網,媽媽找人安裝門窗框後,他就在媽媽煮飯時,用螺絲批整爛門鎖,企圖離家出走。」

母親堅持:由出世開始就要競爭

她慨嘆,該名男童只有一科成績不理想,其他成績並不差,但其母卻堅持「由出世開始就要競爭」,後來更未有再讓她跟進此個案。
mandy952
|
good_pig 發表於 18-9-3 22:50

6歲男童被母親發現在家偷錢、意圖撬門離家 ...

個仔係未佢生架?自己唔心痛咩,太恐怖了
fukuoka_saga
|
如果我係家長我都會激死。
小朋友話29分唔叫差劣,叫成績平平?
家長送玩具比人,人地有100分。我又覺得冇咩喎。
good_pig
|
fukuoka_saga 發表於 18-9-3 22:55
家長送玩具比人,人地有100分。我又覺得冇 ...

但專登買黎送比人?

我可能會留返下次有進步先送..咁佢仲有希望
|
good_pig 發表於 18-9-3 22:59
但專登買黎送比人?

我可能會留返下次有進步先送..咁佢仲有希望

咁佢努力,下次咪買返比佢。

我覺得個6歲小朋友太厲害就真。
ckm80
|
我覺得個阿媽黐線多d喎!
駛唔駛咁?咁返工時你老細見你做唔晒手上嘅project,再加project咁認為係鞭策你做得更好?我諗無人唔癲囉,而家仲要係應該最錫自己嘅媽媽咁做,大人就話轉工,個小朋友好孤立無助,佢嘅反應我可以理解喎.

佢偷錢可能想佢阿媽無錢去買作業或者買玩具送俾其他人,未必係真係貪心

29分咪29分囉,同佢一齊睇下到底差喺邊度,下次有進步咪得囉

利申,我有三個小朋友,考試測驗d分係坐過山車,由0分至八十幾都試過
Alex123
|

無辦法,好多父母喜歡用子女比較,而自己子女的成就好似變成表現自己的成就。所以不停迫子女去服從自己,而不是協助他去有合適的發展自己的方向及獨立思考能力。

good_pig    發表於 18-9-3 23:45
zhouzhouBB
|

做家長見成續咁差, 一定激心,但系專登買份玩具在小朋友面前送給他人,呢個做法小孩心理會永遠記得, 真系會嬲一世, 反而會有反效果
MM2H
|
想像唔到咁樣去傷害自己小朋友嘅心靈
chillimom
|

直覺過阿媽係新移民,大陸人最鍾意爭爭爭,同埋用好極端嘅手段。我好驚呢個小朋友遲早一日會跳樓。佢會不停搵方法要開啲門同窗去⋯⋯⋯⋯
chillimom
|

神經病
chillimom
|
MM2H 發表於 18-9-3 23:38
想像唔到咁樣去傷害自己小朋友嘅心靈

我直情覺得應該拉佢去坐監,嚴重精神虐待,六歲係好細個好細個咋
|
zhouzhouBB 發表於 18-9-3 23:31
做家長見成續咁差, 一定激心,但系專登買份玩具在小朋友面前送給他人,呢個做法小孩心理會永遠記得, 真 ...

咁老師上堂派禮物,頭三位做得最好先有。
咁老師有冇問題?
good_pig
|
fukuoka_saga 發表於 18-9-3 23:44
咁老師有冇問題?

老師點同自己阿媽....
JD930
|
mandy952 發表於 18-9-3 22:53
個仔係未佢生架?自己唔心痛咩,太恐怖了

係咯
MrsSingSing
|

我又覺得呀媽咁做簡直係心靈虐待。
小朋友又唔係故意拎29分,佢都唔想架嘛。

如果有日你老公話你煮飯好難食,話隔離飯好香,跟住買你恨咗好耐既禮物送俾隔離黃師奶黎激你,你仲會唔會覺得冇咩野
facialchung    發表於 18-9-4 11:09
洋蔥頭媽咪    發表於 18-9-4 07:57
good_pig    發表於 18-9-4 00:06
zhouzhouBB
|
fukuoka_saga 發表於 18-9-3 23:44
咁老師有冇問題?

而家講緊系個阿媽咁對自己個小朋友喎, 同老師根本系兩回事, 系個阿媽應承左小朋友買俾佢, 買左之後因為成續差而嚮佢面前送俾其他人呀, 如果覺得成續差唔應該得到獎勵, 咁米留返下次成續好先送囉, 老師送俾同學系因為中間存在左競爭, 而家系個阿媽對自己既小朋友心靈傷害呀

你試下你阿媽咁對你, 睇下你個心有沒有唔開心, 你阿媽送金俾你弟婦多過你嫁個陣,你都有唔開心啦,何況系一個小朋友見到自己想要既玩具被阿媽親手送給別人, 個份傷害系可以永遠留痕
艾菲BB
|
個阿媽真係痴痴地
|
但一個6歲小朋友識得話29分唔叫差,識得在家偷錢、又意圖撬門撬窗,佢應該係一個好難教既小朋友,可能佢呀媽係教冇可教,咪用激將法。
MongLeung
|
fukuoka_saga 發表於 18-9-4 00:05
但一個6歲小朋友識得話29分唔叫差,識得在家偷錢、又意圖撬門撬窗,佢應該係一個好難教既小朋友,可能佢呀 ...

阿媽完全唔識欣賞發掘小朋友優點,淨係不停將佢同其他人比較,我做佢個小朋友都想離開呢個家庭啦