大學修心理學真係咁差

哈哈笑咯
|
今日愛回家提及讀心理學一定要讀埋碩士先搵到工作
littlesister
|

做到clinical psychologist 就好好,但一年收好少

Rilakkuma12
|
僧多粥少
wcpcelia    發表於 18-9-5 11:06
wsyggk
|
哈哈笑咯 發表於 18-9-3 23:28

要搵返本行就係囉,但可以搵其它工㗎嘛
sunnymama2
|
好似係呀,要碩士才可以掛牌,學士係得個讀字。
轉運
|
我覺得唔止呢科,我女中學我已經洗我女腦,一定要讀碩士,因為親人讀完學士在某機構工作幾年,合約過後好快被有碩士學位的年青人淘汰。
cholewong29
|
轉運 發表於 18-9-4 07:32
我覺得唔止呢科,我女中學我已經洗我女腦,一定要讀碩士,因為親人讀完學士在某機構工作幾年,合約過後好快 ...

讀碩士唔一定有用

Monstereasy
|

有啲專科係要讀埋碩士先可以考專業資格。
甜心朱古力
|
Monstereasy 發表於 18-9-4 07:58
有啲專科係要讀埋碩士先可以考專業資格。

無錯,有好多工基本要求碩士資格。
jwy2
|

一定要讀碩士先做番本行,但最大問題係唔係成績好就讀到,要教授鍾意你先大機會讀到碩士,所以每年好多入唔到碩士就出嚟做份文職工。
屋企人有人讀緊心理學,佢一早知難行,但都堅持完自己夢,希望成功啦
mcmaychan
|
請問大家,讀完心理學有什麼出路?
因為亞女想讀呢科
jtw_ki
|

以前心理學好難入,高考要有A先入到(港大、中大難入,城大唔知),但而家唔知有冇變
chillimom
|
幾多做HR ,之後再讀D coaching related ,再做consultant
KTKTKT5
|
chillimom 發表於 18-9-4 10:03
幾多做HR ,之後再讀D coaching related ,再做consultant

上堂有個tutor話如果佢請HR都會揀讀過心理學
tester5
|
回覆 哈哈笑咯 的帖子

入到大學讀到心理,點會係差?呢d劇集,消閒下可以,但唔好太認真,否則好易局限左自己既唸法。
72leelily
|
sunnymama2 發表於 18-9-4 07:19
好似係呀,要碩士才可以掛牌,學士係得個讀字。

除了碩士還要計埋實習鐘數
以前見過個心理學家
傾開八卦得知
chillimom
|
tester5 發表於 18-9-4 10:10
回覆 哈哈笑咯 的帖子

入到大學讀到心理,點會係差?呢d劇集,消閒下可以,但唔好太認真,否則好易局限左 ...

BK 大部分comment 都唔好太認真
frombetter
|
jtw_ki 發表於 18-9-4 09:49
以前心理學好難入,高考要有A先入到(港大、中大難入,城大唔知),但而家唔知有冇變
...

你呢個資料從何而來?我三十年前港大心理學系畢業,當時入呢科一啲都唔難。
jtw_ki
|
frombetter 發表於 18-9-4 10:16
你呢個資料從何而來?我三十年前港大心理學系畢業,當時入呢科一啲都唔難。
...

十年前我填jupas揀科時,唔記得係老師講定睇收生資料見到,個時我想讀心理系
frombetter
|
jtw_ki 發表於 18-9-4 10:29
十年前我填jupas揀科時,唔記得係老師講定睇收生資料見到,個時我想讀心理系
...

原來如此。