自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主

我朋友係一畢業讀埋,但一出黎好好搵,做埋醫生太。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

jwy2 發表於 18-9-4 08:40
一定要讀碩士先做番本行,但最大問題係唔係成績好就讀到,要教授鍾意你先大機會讀到碩士,所以每年好多入 ...

洋房

回覆樓主:

朋友係心理系畢業 (三大之一)
當年高考bbcc上下入
佢個屆, 畢業之後
入到碩士個批, 就做心理學家(政府)/私人公司做consultant或者教書 (心理學)

入唔到碩士個批, Human Resource多, 亦有在社署做, 商業公司做, 同一般商科畢業差不多。

水晶宮

我妹大學係讀心理學, 聽佢講Master of Clinical Psychology係好少位(2間U都係每2年先開辦一次全日制課程), 大部份申請人都有唔止一個Master 以上學位。我妹都兜兜轉轉, 一路做野, 一路再讀其他degree, 佢都apply了MCliPsy唔止一次, 之後就轉讀Mphil, 但同老細溝通一般, 冇upgrade做PhD, 最後又出番來做野, 最近又搵到新老細可以讀PhD。總之兜兜轉轉, 畢業十年都仲繼續讀書, 未可以執業。

但其實佢當年AL都3條A入U, 畢業都1st hon, 只係可能性格或際遇吧, 而且競爭實在大, 僧多粥少, 想做番本行條路都唔易行。

如唔讀上去, 唔揀執業, 咁其實出路都好廣闊, 咩行業都有。

水晶宮

frombetter 發表於 18-9-4 10:16
你呢個資料從何而來?我三十年前港大心理學系畢業,當時入呢科一啲都唔難。
...

我妹入讀果時, median大概係2條A (A-level), 對於我呢d普通成績學生我覺得好難。

大宅

Monstereasy 發表於 18-9-4 07:58
有啲專科係要讀埋碩士先可以考專業資格。

仲有咩專科要讀碩士

男爵府

哈哈笑咯 發表於 18-9-4 19:23
仲有咩專科要讀碩士

建築師

男爵府

我想問吓心理學同運動心理學有冇分別,出路又如何??會唔會好難搵工做?

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

哈哈笑咯 發表於 18-9-3 23:28
今日愛回家提及讀心理學一定要讀埋碩士先搵到工作

呢個係事實
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

你呢個資料從何而來?我三十年前港大心理學系畢業,當時入呢科一啲都唔難。
...

3X年前既大學生係精英. 你話唔難係正常.

當年收生有咩要求?

水晶宮

...

我無你咁多年,但都over 15年,當時CU psycho一直係收生成績median前5位,我嗰年仲要係前3。堅難㗎!Btw, HKU係易入d,因為HKU只係入faculty of Social Science, year 2先㨂major。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

wsyggk 發表於 18-9-4 23:44
我無你咁多年,但都over 15年,當時CU psycho一直係收生成績median前5位,我嗰年仲要係前3。堅難㗎!Btw, ...

我女今年dse,有四個同學都入心理糸,中大兩個分別best five 33同26 分,港大social science(打算出年都希望揀心理)best five 就 31同 25。高分嗰兩位就一定過哂收生分數UQ,真係為興趣喎
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

bmuimami 發表於 18-9-5 00:01
我女今年dse,有四個同學都入心理糸,中大兩個分別best five 33同26 分,港大social science(打算出年都 ...

係呀,好多讀psycho嘅都係好有抱負咁入去嘅。我嗰陣仲係A-Level年代,連續幾屆都有5A嘅入咗CU Psycho。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

回覆樓主:

識人外國讀心理學番黎, 搵唔到呢個專業嘅工,做緊空姐

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

前排8卦,發現原來註冊遊戲治療師好勁,要求係社工degree+心理學master+完成遊戲治療課程+幾百個鐘實習
咁有料,應該好好搵

禁止訪問

回覆樓主

男爵府

月見草 發表於 18-9-5 08:04
其實有時覺得香港人嘅career path好狹窄,只係諗到讀嗰科就係做返本科嘅工作,其實讀心理學亦都有其他相關 ...

你誤會了。讀心理學係做唔到心理醫生的,只可以做心理學家,或近似啲做臨床心理學家,clinical psychologist.

珍珠宮

回覆樓主:

我同事仔讀完心理學DEGREE,成績唔夠好,MASTER 唔收,出黎搵HR做
聽佢講冇讀MASTER 就冇咩優勢,搵番一般普通文職囉。

男爵府

唉....唔睇呢個po都唔知要讀到碩士先可以做心理醫生, bashful: 我囡岩岩讀, 一年課程, 佢報時都有叫佢諗清楚, 佢話想講喎... 佢因為中4要留班, 所以都無讀, 出嚟讀左2年vtc, 之後做左幾個月工, 跟住就話要讀心理學 本來我都有dddddd希望, 衣家唔洗諗

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至