自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

其實好多專科都要讀埋碩士,再儲夠post qualification experience, 再考牌,仲要唔係易考。。。漫漫長路

男爵府

門常開 發表於 18-9-5 09:56
唉....唔睇呢個po都唔知要讀到碩士先可以做心理醫生, bashful: 我囡岩岩讀, 一年課程, 佢報時都有叫佢諗清 ...

都話唔係心理醫生咯。係心理學家。

門常開    發表於 18-9-5 12:30

水晶宮

唉....唔睇呢個po都唔知要讀到碩士先可以做心理醫生, bashful: 我囡岩岩讀, 一年課程, 佢報時都有叫佢諗清 ...

一年課程?

門常開    發表於 18-9-11 12:40
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

算啦
其實我女係讀幼教,前排都係想個女讀下遊戲治療,多個資歷旁身
搵搵下發現原來有考牌,又望下,嘩!又社工degree又心理master(心理master門檻高我一早知),即刻摺埋
咪當短期課程充實下,明知同專業資格差一大大大大截,知道自己去到咩位,及早死心都好,anyway老土一句阿媽話齋書讀左就係自己,繼續努力囉

門常開    發表於 18-9-11 14:02

珍珠宮

畀面勳章

E+好多硏究工作都要 master起步

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

心理學絕對係一個伏, 好聽但對前途冇乜用. 如果像有些JM說的DSE成績好的話不如入專業(如會計等)好過. 讀完出來根本冇樣專, 比BBA更加不如.

大宅

Charlotte_mom 發表於 18-9-5 07:17
前排8卦,發現原來註冊遊戲治療師好勁,要求係社工degree+心理學master+完成遊戲治療課程+幾百個鐘實習
咁 ...

估啱左

侯爵府

環保接龍勳章

朋友嗰女係讀咗嗰心理學post grad .
再報master但原先大學唔收,
等咗1年, 再報, 收咗, 讀完.
要full time讀, 無得Part time.
係政府做, 高薪, 好似6萬以上,
但好大壓力, 己經係瘦底,
入職後仲瘦咗10磅, 近來又大量脫髮TIM.

門常開    發表於 18-9-11 14:18

伯爵府

frombetter 發表於 18-9-5 08:56
你誤會了。讀心理學係做唔到心理醫生的,只可以做心理學家,或近似啲做臨床心理學家,clinical psychologi ...

大宅

回覆樓主

冇諗過心理學原來出路真係咁差,因為心理學呢個名真係好好聽

首頁

尾頁

跳至