婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我結婚3年幾,ftm,一直同99住,多數星期六,日會帶埋呀女返娘家度假,尋日老公突然話搵個星期日同呀媽(佢呀媽)飲茶,我內心係極度唔願意嘅,佢話我好耐冇同佢呀媽飲茶,我話,我已經差唔多日日對住你呀媽,晚晚都同佢食飯架喇喎,仲唔夠呀? 因為我係好唔中意99嘅,同佢住我已經想死,可唔可以唔好要我犧牲一日見自己呀媽嘅時間留低喺度陪你呀媽去飲茶呀?因為星期日佢地係多數飲下午茶,所以我冇可能下午3,4點先山長水遠返呀媽度,咁中意飲咪你同你呀媽飲飽佢囉…我知我咁樣可能好多人覺得我好衰,但我真係好唔想成日要對住佢。

大宅

回覆樓主

咁你咪叫老公陪你返阿媽度住返幾個月,嗰幾個月就個個星期揾99飲茶囉!

男爵府

回覆樓主

D男人真係......你有無諗過係佢自發定聽到人地講某d野先咁講!?當然做法都係一樣,你地慢慢飲飽佢!

別墅

回覆樓主:

如果99好既間唔中犧牲一個星期日都無乜所謂.唔好既就堅持原則,日日對住咩都夠啦.

公爵府

回覆樓主:

女婿都好耐無同外母飲茶啦wo ?

大宅

monchhichijoyce 發表於 18-9-3 23:52
我結婚3年幾,ftm,一直同99住,多數星期六,日會帶埋呀女返娘家度假,尋日老公突然話搵個星期日同呀媽(佢 ...

D男人想同阿媽飲茶,咪自己去囉! 做乜拉埋個老婆啫

子爵府

回覆樓主:

say no!
一至五都對住,飲乜茶?多餘

子爵府

回覆樓主

有同感!我都同99 住,我未有仔女又結左婚唔係好耐,已經日日對住99,我又返工,難得星期六日都想過二人世界啦,但有時又要照顧埋99餐飯,我c6 孝順,但唔係愚孝,搞到一早又要返屋企,好無奈!講緊99 行得走得,樓下大把野餐廳

伯爵府

回覆樓主

雖然話你地日日對住99食飯姐,平時有冇同佢出街食飯呀?定還是所有家務煮飯你做曬?99乜都懶所以乞你憎?始終相見好同住難……
好多99都妒忌個新抱帶自己呀媽出去玩出去食飯

別墅

monchhichijoyce 發表於 18-9-3 23:52
我結婚3年幾,ftm,一直同99住,多數星期六,日會帶埋呀女返娘家度假,尋日老公突然話搵個星期日同呀媽(佢 ...

各自陪自己呀媽飲囉。

男爵府

Remido 發表於 18-9-4 07:56
D男人想同阿媽飲茶,咪自己去囉! 做乜拉埋個老婆啫

因為男人心態要個老婆仔女一齊陪佢呀媽先叫孝順!

番薯仔媽媽    發表於 18-9-5 16:22

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁你直接問c6, 如果咁想要你一齊飲, 改上午飲咪去囉, 下午趕住返娘家
其實如果婆媳關係好既, 飲餐茶好閒0者
好可惜好多時都唔係囉
以前我男家長老又係成日恨有後生陪佢飲茶(唔同住的)
茶錢, 當然係我地後生俾啦, 應該既
叫d老人家鍾意食既點心, 都係應該既
一開波tick好晒佢想食既, 咁緊係tick下自己想食既野啦, 大家口味唔同嘛
原來係唔得既, 只要0個樣野係佢老佛爺唔食既, 你食都係罪過
一上枱, 即刻黎料, 大大聲鬧, 有無攪錯呀叫埋晒d咁既野, 我唔食架嘛(我食0者無逼你食喎), 隔離枱唔知咩事望晒過黎, 勁尷尬
又鬧0徙錢(都係我老公d錢0者), 又鬧叫埋d垃圾
ok啦, 以後唔好怪我唔同你飲茶喇, 你食自己啦

珍珠宮

環保接龍勳章

瑤瑤~ 發表於 18-9-6 07:51
咁你直接問c6, 如果咁想要你一齊飲, 改上午飲咪去囉, 下午趕住返娘家
其實如果婆媳關係好既, 飲餐茶好閒0者 ...

我都瀨過野,以後同男家人食飯我唔會點菜,交晒俾老公負責
人生本是苦

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

KarenC 發表於 18-9-6 09:41
我都瀨過野,以後同男家人食飯我唔會點菜,交晒俾老公負責

其實因為我老公唔理呢d既,佢同我口味相似,所以俾晒我攪
我已經主動tick左幾樣老人家想食既點心,一定夠佢食兼打包
我只係揀多幾樣我同老公想食的,都要被佢鬧一餐,錢又唔係佢俾,咩事先?
淨係可以叫佢鍾意食既野,咁佢自己食飽佢

子爵府

瑤瑤~ 發表於 18-9-6 07:51
其實如果婆媳關係好既, 飲餐茶好閒0者 ...

好乞人憎

我嗰嗰,點心紙係呀人人有份剔㗎,但你剔咗一樣食緊,佢就話仲乜唔叫俾佢!都痴鬼線,張點心紙佢都有剔,佢食咪自己剔飽!話人唔叫埋俾佢,鬼知佢想食咩勁白痴!
最後叫多份,佢話自己食一舊咋,迫其他清埋。霸道白痴老公主癌!

男爵府

咁咪星期一至五搵一日神咁早要你老公去搵位飲茶,飲完佢返工囉

大宅

回覆樓主

唔覚得你衰,少見自己阿媽陪父母飲茶好正常,你話你都少陪99 所以你自己多的同佢飲囉!

複式洋房

我都係同奶奶住一起,我老公都有叫我帶奶奶去飲茶(係叫我同奶奶兩個人去)。一聽就反感,都已經日日對住啦!仲飲咩茶

複式洋房

章魚妹妹 發表於 18-9-5 10:16
因為男人心態要個老婆仔女一齊陪佢呀媽先叫孝順!

你尼句太岩了!佢真有係咁心態

男爵府

瑤瑤~ 發表於 18-9-6 11:02
其實因為我老公唔理呢d既,佢同我口味相似,所以俾晒我攪
我已經主動tick左幾樣老人家想食既點心,一定夠 ...

好耐以前同佢呀媽食玩山去食親都一定彈呢彈路,係佢鍾意食先叫好食先可以叫,人地想點既佢一律彈到垃圾咁,仲話你地鍾意食哨水垃圾,一係望哂隔離台人地食緊唔關佢事又彈,最終係我已經甚少同佢出街食,係屋企打邊爐又係咁,佢掉哂佢鍾意既落去,自己食唔哂就要你地食埋佢,人地想食果d佢就話食哂佢淨果d先唔比人落!樣樣都唔好食咁佢而家咪食自己囉,大佬,你咁無家教同你行埋一齊我都好樣衰!有d所謂老人家,成日話後生唔理佢唔同佢出街係有原因!

首頁

尾頁

跳至