婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

cherryhk82 發表於 18-9-9 08:12
你尼句太岩了!佢真有係咁心態

所以我而家糾正左我老公,要佢明白日日相對唔一定係孝順,可能係互相折磨!

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

SASA滾 發表於 18-9-9 12:52
樓主嫁左搬左去99家,果到係你屋企,日日見到佢係正常,而你1星期都可以回娘家渡假已經算係咁,你c699唔阻 ...

其實我係冇拒絕同99飲茶的,只不過我c6講埋我好耐冇同99飲茶我先咁講咋嘛

伯爵府

monchhichijoyce 發表於 18-9-3 23:52
我結婚3年幾,ftm,一直同99住,多數星期六,日會帶埋呀女返娘家度假,尋日老公突然話搵個星期日同呀媽(佢 ...

見你老公自己陪,我就唔會去

別墅

little06 發表於 18-9-4 09:11
有同感!我都同99 住,我未有仔女又結左婚唔係好耐,已經日日對住99,我又返工,難得星期六日都想過二人世 ...

我以前同你的處境一模一樣

別墅

monchhichijoyce 發表於 18-9-9 16:48
其實我係冇拒絕同99飲茶的,只不過我c6講埋我好耐冇同99飲茶我先咁講咋嘛
...

如真係如樓上講,我係樓主就會對C6非常失望

大宅

喺唔減樓主回娘家見面時間嘅前題下,要樓主同99去飲餐茶,其實好容易解決啫,c6返工有年假架,咪叫c6平日拎AL去同佢母親大人出去飲茶咯
老老實實你估個99係恨同個新抱飲茶咩,佢係怪個仔陪得佢少,先拎個新抱擺上枱做引子啫,佢心入面根本就係想個仔陪,d男人又永遠聽唔明呢d話中話

珍珠宮

叫你老公自己去飲,多鬼魚

男爵府

monchhichijoyce 發表於 18-9-9 16:48
...

你咪當應酬你老公一次囉,都同佢講想小孩子見下婆婆多啲,麻麻1至5都見到,咁樣囉,你識做時你老公都識做啦

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章

其實按自己意願,可能ftm 又真係日日好多時間對住99,如果想見自己阿媽平日返娘家都OK,定阿媽平日要返工,得星期六日才有時間?我自己都同99同住,我覺得婆媳問題主要係雙方都沒唸住接納對方成為一家人而成(尤其是同住)/其中方或雙方都好難頂又唔改。當然,如果唔同住仲沒左D 相處問題,但如果同住要唸下點相處大家愉快D。我自己會星期六日同老公+99飲茶,也會自己同阿媽食,有時我父母會來我們家一齊食。有些朋友活動如去大嶼山之類我們也會叫埋99去,反而我媽會係比較怕生外要問好多次才去,99就想睇下D 新野。同住我自己會唸成好似返工返學咁,同事同學沒得選,如何適應要動動腦筋。

首頁

尾頁

跳至