醫護健康

跳至
[其他] 彈弓手

首頁

尾頁

大宅

我媽媽患彈弓手已經兩個月,今日去睇專科,醫生睇左後就話去到第四期,即係最嚴重,但個醫生叫我媽媽打針,一般可以好返七八成,如果打完針唔得先再做手術。
隔離鄰居兩年前都患有彈弓手,佢就做左手術,所以佢就叫我媽媽直接做手術,唔好打針。
有冇人有彈弓手經驗?想知打針同做手術有咩分別,風險,後遺症等等⋯⋯
同埋有冇好嘅骨科醫生介紹?麻煩曬

男爵府

回覆樓主:

我曾試過打類固醇,打完好返。醫生話有機會在半年後返發。返發就要做手術。但我打完2,3日無痛。但半年後左右就有小許痛,但是彈弓手嘅痛,跟住就自己搽下野算數。現在已一年多都無彈弓手情況出現。你可上網查下打類固醇副作用。其實劑量唔大同只打一次是無副作用的。
補充:我睇骨科醫生前,去睇跌打同針灸都無用,我第一次睇已打針,跟住一次覆診。打針可以試下,當然要問醫生。

大宅

saikungyan 發表於 18-9-9 21:25
我曾試過打類固醇,打完好返。醫生話有機會在半年後返發。返發就要做手術。但我打完2,3日無痛。但半年後左 ...

琴日已經打左針啦

男爵府

車厘子bb 發表於 18-9-9 21:56
琴日已經打左針啦

願早日康復!

大宅

saikungyan 發表於 18-9-9 21:25
我曾試過打類固醇,打完好返。醫生話有機會在半年後返發。返發就要做手術。但我打完2,3日無痛。但半年後左 ...

請問你打左針後幾耐先開始唔痛,因為我媽媽打針第三日,佢仲痛,都會彈落去,要慢慢拗返上來

男爵府

車厘子bb 發表於 18-9-11 01:24
請問你打左針後幾耐先開始唔痛,因為我媽媽打針第三日,佢仲痛,都會彈落去,要慢慢拗返上來
...

我三日已無痛。

珍珠宮

車厘子bb 發表於 18-9-4 00:00
我媽媽患彈弓手已經兩個月,今日去睇專科,醫生睇左後就話去到第四期,即係最嚴重,但個醫生叫我媽媽打針, ...

彈弓手兩個月原來可以去到咁嚴重 有人試過另類療法,好似都得嘅

大宅

我奶奶之前試過彈弓手,後來用田七粉沖水飲,飲左半年就好返晒。之後佢有朋友都用同一方法醫好左。方法:每天用1小膠匙(餐廳外賣用來攪咖啡那種)田七粉沖水飲。

大宅

請問可否PM我你睇骨科醫生資料

首頁

尾頁

跳至