好迷惘

Manchingmc
|
我岩岩大學畢業,搵左份ngo工,人工好,地點好,同事好,做既野都算係我想做,但我反左2個月,喊左3次,m都黎唔到,原因係我既上司好煩,對住佢我好唔開心,壓力好大。
我早幾日連續見佢唔到,心情好好,今日一見反佢就比佢煩左大半日,心情勁低落。我係咪應該轉工?定要適應呢個環境
yanwendy
|
Manchingmc 發表於 18-9-4 01:14
我岩岩大學畢業,搵左份ngo工,人工好,地點好,同事好,做既野都算係我想做,但我反左2個月,喊左3次,m都 ...

請問你點解見到你上司會咁?佢做左咩?
若因佢煩,其實上司好難唔煩你,佢請你返來就系幫佢分擔工作,所以佢會講想點點點做。
cedarcone
|
四項之中有三項好已算幸運,
唯獨老闆問題,俾啲時間適應,
況且工作與人際關係須要經驗處理。

就當作給自己再上課及挑戰,平常心態面對,
否則太緊張壓力自然來,就會影響生/心理。

人夾人緣,若果克服到自己,相信能夠克服到別人,
萬一情況惡劣才考慮離開。
加油 !

Nancy20090615
|
唔值得 quit (住).

啱啱大學畢業....人生經驗少, 對得人少, 未慣, 周度都有不同種類煩人乞人憎的人.
Manchingmc
|
yanwendy 發表於 18-9-4 14:23
若因佢煩,其實上司好難唔煩你,佢請你返來就系幫佢分擔工作,所以 ...

我知收得人工就要跟,但有時真係好無理
Manchingmc
|
Nancy20090615 發表於 18-9-5 10:32
唔值得 quit (住).

啱啱大學畢業....人生經驗少, 對得人少, 未慣, 周度都有不同種類煩人乞人憎的人.

係,以前讀書都唔會有d咁既人
Manchingmc
|
cedarcone 發表於 18-9-4 20:27
四項之中有三項好已算幸運,
唯獨老闆問題,俾啲時間適應,
況且工作與人際關係須要經驗處理。

我已經努力頂緊,先前辭職信都打好左,一頂唔順可能就走
Nancy20090615
|
Manchingmc 發表於 18-9-5 10:40
係,以前讀書都唔會有d咁既人

做多幾年先喇, 而家 quit CV 唔好睇. 人工好, 福利好, 同事好, 應該抵消到 ge.
Manchingmc
|
yanwendy 發表於 18-9-4 14:23
若因佢煩,其實上司好難唔煩你,佢請你返來就系幫佢分擔工作,所以 ...

因為有個高職級同事未放產假前,主任日日煩佢,佢一放左就全部野我接手,主任係一個比較情緒化既人,佢當日心情唔好就會係咪都搵野黎嘈,一嘈就2 3個鐘,完全係壓力來源黎
qee
|

出嚟社會就會接觸唔同嘅人
有好有壞
有夾有唔夾
現實社會唔會係童話故事
當係磨練吧
返工佔一日1/3時間
影響埋私人時間咪好唔抵
打工之嘛

heily123
|
Manchingmc 發表於 18-9-4 01:14
我岩岩大學畢業,搵左份ngo工,人工好,地點好,同事好,做既野都算係我想做,但我反左2個月,喊左3次,m都 ...

加油,衰上司邊到都有,你第一份工當係一個體驗,當training 自己EQ,如果連咁衰既上司你都頂得順,以後再遇到衰既人都難唔到你