想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

yyann1124 發表於 18-9-5 15:27
係啦,好講緣份。

不育的過程是好痛苦,會經常質疑自己,而且又非常孤獨,好似被世界遺棄,我一直都是自己努力去做一切療程,好似在一個黑暗的隧道行走,不知道幾時走出盡頭。

別墅

咸水角 發表於 18-9-5 18:32
不育的過程是好痛苦,會經常質疑自己,而且又非常孤獨,好似被世界遺棄,我一直都是自己努力去做一切療程 ...

無錯,會問自己係咪做錯野,點解自己條路錦難行。見到人地大肚,再望下自己,真係好心up。 小產真係好心痛,我唔想再經歷。

大宅

yyann1124 發表於 18-9-4 02:08
做ivf,放咗一個day 5 雪胎,9 週幾個時發現停咗心跳,8月中做吸宮拎個胎去驗,發現係染色體有問題,少咗1條 ...

我抽6粒最後两粒day 5, 放两粒中了一粒,但8week 停左心跳,自然排出的,我都諗住1月去台灣再開針,做埋PGS,大家一起加油!
你係邊做呀?

大宅

咸水角 發表於 18-9-4 14:09
其實可能是你卵子的質數無咁好,我之前抽13粒,有5 粒d5 ,放一粒生了阿b,不過今次再放一粒唔中。調理就不 ...

有5粒day 5好好咼!你AMH 幾多呀?
我AMH 得1.0x ,得两粒day 5咋

別墅

Manmanman12345 發表於 18-9-5 18:49
我抽6粒最後两粒day 5, 放两粒中了一粒,但8week 停左心跳,自然排出的,我都諗住1月去台灣再開針,做埋PG ...

陳x仕。

你有無做免疫測試?

你幾時自然排出? 你隔幾耐再開針?

大宅

yyann1124 發表於 18-9-5 18:54
陳x仕。

你有無做免疫測試?

我8月頭,8weeks 時自然排出,我諗住1月去台灣搵翁翁開針,做埋免疫,凝血測驗

大宅

Manmanman12345 發表於 18-9-5 18:57
我8月頭,8weeks 時自然排出,我諗住1月去台灣搵翁翁開針,做埋免疫,凝血測驗
...

我小x 30天後來經期,day 12 番去照子宮內膜,卵泡狀況等,幾時再開針要視乎身體狀態

別墅

Manmanman12345 發表於 18-9-5 18:57
...

我8月11日做吸宮,諗緊幾時再開針

複式洋房

Manmanman12345 發表於 18-9-5 18:54
有5粒day 5好好咼!你AMH 幾多呀?
我AMH 得1.0x ,得两粒day 5咋

我唔清楚有無驗AMH!不過我記得FSH 都9.幾,因為我之前排威院公家,好似過10就唔收

複式洋房

回覆樓主

樓主我建議你休息一下先,始終上個月先吸宮,對子宮點都會傷,等到正常M多2-3次再抽吧。這段時間可順便養卵。加油!

別墅

mslittlepumpkin 發表於 18-9-7 11:31
樓主我建議你休息一下先,始終上個月先吸宮,對子宮點都會傷,等到正常M多2-3次再抽吧。這段時間可順便養卵 ...

係啦,等下先啦,當休息下。但好想快d 再有

侯爵府

做ivf,放咗一個day 5 雪胎,9 週幾個時發現停咗心跳,8月中做吸宮拎個胎去驗,發現係染色體有問題,少咗1條 ...

仲有雪胎,唔急住抽
始終打針抽卵都傷身

我放鮮胎8週小產咗,藥流後大約3個月再放雪胎,最後成功生咗bb 21m大了

放晒胎唔成功先諗再抽卵啦

別墅

Ivf失敗一次不代表你基因有問題,醫生都無咁話你啦,ivf day 5胎都唔100%包成功啦,你仲有一雪胎,day5 ,好好調理身體再放胎啦。pgd pgs 對胎咪更有傷害,咪諗再開針住啦,我覺得你第二次day5 都有好大機會bingo, 假設你身體無其他問題。

別墅

Dot0716 發表於 18-9-8 00:16
仲有雪胎,唔急住抽
始終打針抽卵都傷身

我諗緊做唔做pgs 好, 好怕下次又有咩事,唉,好擔心。

別墅

jesuis 發表於 18-9-8 09:59
Ivf失敗一次不代表你基因有問題,醫生都無咁話你啦,ivf day 5胎都唔100%包成功啦,你仲有一雪胎,day5 , ...

Pgd pgs 對胎好大影響架?
因為我得番一粒,醫生話可以再抽,跟住儲多幾個day 5 , 一次過做pgs 。

唔知點做好

別墅

yyann1124 發表於 18-9-8 10:52
Pgd pgs 對胎好大影響架?
因為我得番一粒,醫生話可以再抽,跟住儲多幾個day 5 , 一次過做pgs 。

我了解pgs pgd 係侵略性,個胎已經丁點細小,我唔會再做呢啲test 去「篤」傷佢,除非你repeated ivf failure or 家族遺傳病才驗pgd pgs
你胎係day 5, 咪再搞傷佢啦,放胎好啲。個人意見咋

別墅

jesuis 發表於 18-9-8 15:21
我了解pgs pgd 係侵略性,個胎已經丁點細小,我唔會再做呢啲test 去「篤」傷佢,除非你repeated ivf failu ...

Repeated failure 即係三次或以上?
其實我都係一次je,但就怕touchwood 又染色體有問題。因為小產一次都對身體好傷。我真係好糾結。

別墅

yyann1124 發表於 18-9-8 15:24
Repeated failure 即係三次或以上?
其實我都係一次je,但就怕touchwood 又染色體有問題。因為小產一次都對 ...

我睇到你留言呀,一次失敗啫。你詳情問醫生啦,我就覺得你真係可以放胎,咪pgs pgd傷害day 5胎呀,day 5好難得㗎。
我都好明白小咗的身心痛苦呀,努力加油呀

別墅

jesuis 發表於 18-9-8 16:56
我睇到你留言呀,一次失敗啫。你詳情問醫生啦,我就覺得你真係可以放胎,咪pgs pgd傷害day 5胎呀,day 5好 ...

多謝你支持。

想請問做一做pgs pgd 會唔會搞到d day5 都無埋?

別墅

yyann1124 發表於 18-9-8 23:17
多謝你支持。

想請問做一做pgs pgd 會唔會搞到d day5 都無埋?

係有咁嘅risk, 所以我才會咁講呀,除非你醫生話無其他選擇啦

首頁

尾頁

跳至