朋友黎香港,想Call車,點做?

BGCOME08
|

朋友黎香港,叫我幫手幫佢call架的士去機場接佢,但佢又冇手機喎(無香港電話卡),咁幫佢call後,司機又點聯絡佢呢?

司機聯絡係一個問題,另外我想問,如果call的係响機場邊個位上車?

thx
funghon
|
機場吾係大把的士等客咩
BGCOME08
|
funghon 發表於 18-9-4 10:15
機場吾係大把的士等客咩

佢應該係想我幫佢call架有折車
BGCOME08
|
同埋可能驚排長龍,有帶住2個細,所以想車等人啩。呢度又係一個問題,通常司機都唔想等客,點知佢幾點先出到黎……?
metrochung
|
BGCOME08 發表於 18-9-4 10:16
佢應該係想我幫佢call架有折車 。

首先叫佢自己買張電話卡先啦!冇電話点揾呀
VickiC
|
BGCOME08 發表於 18-9-4 10:19
同埋可能驚排長龍,有帶住2個細,所以想車等人啩。呢度又係一個問題,通常司機都唔想等客,點知佢幾點先出 ...

機場的士站已經係車等人啦
大把車
metrochung
|
BGCOME08 發表於 18-9-4 10:19
同埋可能驚排長龍,有帶住2個細,所以想車等人啩。呢度又係一個問題,通常司機都唔想等客,點知佢幾點先出 ...

call車一般都要你取了行李先,再打電話call,佢揾車,司機再直接聯絡你。 其實call車仲行得遠D啦,的士站應方面D。我試過call車,自己行得慢小小,司機接咗街客走人,又試過唔搬行李都有,睇你好唔好彩。
Zebrafish    發表於 18-9-7 15:10
sai_sai
|
BGCOME08 發表於 18-9-4 10:14
朋友黎香港,叫我幫手幫佢call架的士去機場接佢,但佢又冇手機喎,咁幫佢call後,司機又點聯絡佢呢?

司機 ...

叫你朋友無謂慳幾十蚊折扣,搞到麻麻煩煩唔知點上車。

機場的士站多算係車等人,直接去的士站吧!
luckybaby2011
|
BGCOME08 發表於 18-9-4 10:16
佢應該係想我幫佢call架有折車 。

搭的士方便好多、機場接客個位難搵呀
BGCOME08
|
metrochung 發表於 18-9-4 10:40
call車一般都要你取了行李先,再打電話call,佢揾車,司機再直接聯絡你。 其實call車仲行得遠D啦,的士站 ...

係嘞,我就係想知call的士係咪行得仲遠,如果係我會叫佢去的士站好過。
BGCOME08
|
luckybaby2011 發表於 18-9-4 10:57
搭的士方便好多、機場接客個位難搵呀

我就係擔心呢個問是囉,佢又冇電話就更加麻煩……。
rex13
|
BGCOME08 發表於 18-9-4 10:14
朋友黎香港,叫我幫手幫佢call架的士去機場接佢,但佢又冇手機喎,咁幫佢call後,司機又點聯絡佢呢?

司機 ...

再唔系搭機鐵都好方便
BGCOME08
|
sai_sai 發表於 18-9-4 10:55
叫你朋友無謂慳幾十蚊折扣,搞到麻麻煩煩唔知點上車。

機場的士站多算係車等人,直接去的士站吧!

係啦,我係想叫佢直接去的士站,但我驚佢誤會我唔想幫佢call,所以先上黎問清楚係咪call的去接,仲麻煩過佢自己行去的士站截。
BGCOME08
|
rex13 發表於 18-9-4 11:00
再唔系搭機鐵都好方便

就係帶住2個細唔想轉車……
manman豬
|
你真係好好好好朋友咪就係"認車牌",同埋可以叫XXXX VAN擺行李當運貨job,叫你朋友裝APPS,不過要睇佢playstore咩地區
仲有烏巴都方便,你講到如果要人接機舉哂牌,你要你朋友加錢

唔係咁好好好好好好好好朋友既話.........自己去的士站排隊啦
kit2004
|
又冇電話又細路又行李就無謂慳個少少。一陣比人搭左米仲衰。仲可能以為你冇call 怪你tim. 點解要攪到自己甘麻煩。話比佢聽利弊叫佢搭的士啦!
BGCOME08
|
manman豬 發表於 18-9-4 11:04
你真係好好好好朋友咪就係"認車牌",同埋可以叫XXXX VAN擺行李當運貨job,叫你朋友裝APPS,不過要睇佢playstor ...

都係好好好嘅朋友的,普通朋友問都廢事出post問。
BGCOME08
|
kit2004 發表於 18-9-4 11:10
又冇電話又細路又行李就無謂慳個少少。一陣比人搭左米仲衰。仲可能以為你冇call 怪你tim. 點解要攪到自己甘 ...

所以我先上黎問吓係咪好麻煩,係嘅話我叫佢去的士站截。我估佢以為call車就係可以一行出機場就有架車等佢,唔知原來係要行去第二邊撘。
靚豬豬
|
BGCOME08 發表於 18-9-4 11:00
我就係擔心呢個問是囉,佢又冇電話就更加麻煩……。

題外話 : 好難想像今時今日仲會有人無電話 點同外界溝通 ?
howmuch
|
你試下揾d 舉牌接機服務