覺唔覺見工如果直接見老細會容易d“話為”?

KTKTKT5
|

反而見HR先會問刁鑽問題, 通常見老細, 最關注嘅問題都係你幾時可以番得工。有d HR就會每項鑽研, 你轉果份工之前休息左幾耐喎, 呢份又點解做唔夠三年又走? 總之一定要工接工

ps: 全部都係中小企, 唔係大公司
藍尾巴
|
因為請唔岩人老闆唔會話自己睇錯,同事請錯人就會比人問候
luvkaka
|
回覆 KTKTKT5 的帖子

梗係要啦, HR係做把關既, 一定要scan 矖你先, dept head只係睇啱唔啱心水, 比咗個9唔搭8既dept head你估唔比人鏟上天花板呀.
ms_maybb
|
係,總之一開始要見hr果d工多數都無運行,反而見老細就一半半
wyl
|
一定係,老闆可以話事,只要合佢眼緣心水,人工仲可以fight高啲。
sasa0208
|
有同感
MoooVoo
|
wyl 發表於 18-9-4 11:15
一定係,老闆可以話事,只要合佢眼緣心水,人工仲可以fight高啲。

你咁講又好似係
tsung
|
藍尾巴 發表於 18-9-4 11:08
因為請唔岩人老闆唔會話自己睇錯,同事請錯人就會比人問候

事實喺
angiehouse
|
回覆 KTKTKT5 的帖子

一定系, 岩就岩, 吾岩吾洗浪費時間
bbbbb001
|
KTKTKT5 發表於 18-9-4 10:30
反而見HR先會問刁鑽問題, 通常見老細, 最關注嘅問題都係你幾時可以番得工。有d HR就會每項鑽研, 你轉果份工 ...

梗係易啦根本請唔請都係老細話事,HR要screen走唔relevant既人姐
heidys
|
我都是,見老細成功率99%, HR 0%

cbeyond
|
又唔一定, 我見過HR 最後請埋我, 仲自動加高人工添。
jasmineoj
|
我試過過咗老細,唔過HR
廣告公司啊
我𥄫到個HR寫我無著suit要扣分
我心諗.... 祝你搵唔到人
KTKTKT5
|
jasmineoj 發表於 18-9-4 15:40
我試過過咗老細,唔過HR
廣告公司啊
我𥄫到個HR寫我無著suit要扣分

見完老細仲要過HR? 通常見完老細就走得, HR係打嚟比offer
Poyau
|
老細話得事
jasmineoj
|
KTKTKT5 發表於 18-9-4 15:43
見完老細仲要過HR? 通常見完老細就走得, HR係打嚟比offer

一早同老細phone in 3個鐘,
之後約上去先見老細又傾咗三個鐘,
同一日,再見HR
檸檬檸檬
|
ms_maybb 發表於 18-9-4 11:12
係,總之一開始要見hr果d工多數都無運行,反而見老細就一半半

之前有個女人黎見工,問我見咩人,我都覺得佢怪怪咁
jasmineoj
|
bbbbb001 發表於 18-9-4 13:26
梗係易啦根本請唔請都係老細話事,HR要screen走唔relevant既人姐
當年我第一次搵工,個HR阿姐一句就問: 你覺得你憑咩開我七千蚊人工
諗返都覺得黐線
miniyan
|
Hr工作係請個平靚正的員工
老闆in 人只睇合吾合眼緣
吾睇學歷果d,好多老闆自己學歷都吾高
明白讀書吾成,早d 出社會做野
儲經驗好過去外國讀3流大學
為左一張沙紙
Angel_Rose
|
有同感

同時樓主令我想起,以前做份工,我同另一位性格好有問題的同事,輪流陪上司in part time啲人,果位同事請親的人,多數做幾日就吳做,最叻果個做到2個幾星期,我請果啲全部都做到完約(張約為期四個月)