深感到政府醫生(部份)唔會幫人

fatgarden
|
口口聲話樣做有風險,這樣做都有風險,到最後都比唔到意見出來,只會增加病人及家人壓力。
bufferzone
|
fatgarden 發表於 18-9-4 13:29
口口聲話樣做有風險,這樣做都有風險,到最後都比唔到意見出來,只會增加病人及家人壓力。
...

有冇實例呀?
luvkaka
|
回覆 fatgarden 的帖子

一DD啦, 你估私家又好好咩, 有D 要你燒銀紙, 睇彩數吧.
cy101
|
做醫生梗係要講風險出黎俾病人知, 個決定權交番俾病人!
bbchu0316
|
cy101 發表於 18-9-4 13:33
做醫生梗係要講風險出黎俾病人知, 個決定權交番俾病人!

咪係。D 人郁D 就告。
mocha20150323
|
怕負責任呀嘛
硬任務
|
...

唔早嚮有风險,都時有咩事又瀨醫生無講!講清楚有咩风險,然後由當時人或家人決定,有咩問題?定係連家人都無腰骨不想承擔作出決定?
Charlotte_mom
|
有風險就要講架啦,食粒藥都有機會過敏啦,唔講就係幫?
carolwong168
|
醫生有事要咩鑊
所以佢要你明白風險
唔通你地要白色巨塔話麥麥係唯一ge醫治方法個d醫生
最重要俾病人簡佢最適合ge醫療方案
nintendo
|
...

唉,其實,係唔夠人手,
每次見病人咁短時間,好難深入了解病情。
而事實,每個手術也有風險,正常。
Alange
|
...

講好晒風險好處壞處,咁一定係病人或家屬自己揀!醫生唔係你親人唔知你有冇其他考慮,這是病人的權利。
如果有問題應該見醫生再問清楚,而唔係叫醫生同你揀。
南丁媽咪
|
...

做乜都有風險,
所以搵second opinion,
甚至third opinion,
Depends你信邊個醫生,
但最後都係自己決定。
SuperChanB
|
luvkaka 發表於 18-9-4 13:33
回覆 fatgarden 的帖子

一DD啦, 你估私家又好好咩, 有D 要你燒銀紙, 睇彩數吧.

係呀!我朋友個小朋友撼穿頭去私家醫院,乜都係講錢錢錢,又話book咩醫生,手術室,又話要全身麻醉.......點知轉去到政府醫院只需要局部麻醉15-20分鐘搞掂
cinda72.
|
有咩問題呀?有風險好出奇咩?
你咁講,即係想人百份百保證一定醫好,醫唔好或者出其他事,就要人負責呀?
sjwq
|
硬任務 發表於 18-9-4 13:35
唔早嚮有风險,都時有咩事又瀨醫生無講!講清楚有咩风險,然後由當時人或家人決定,有咩問題?定係連家人 ...

到有事可能又話醫生 push選擇
tansyneko
|
因為拋返個波俾病人同家屬呀麻,唔驚做錯決定俾人告咩?
Kanyin
|
私家就無風險?

叮妹
|
mocha20150323 發表於 18-9-4 13:35
怕負責任呀嘛

題外話,獸E又系,做手術如割下眼蒼佢講每一句都嚇死我咁滯,
MsBusy
|
有風險一定要講明喎,做唔做就病人同家屬決定, 好正路
sophiehui
|
回覆 cy101 的帖子

中肯