自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

通常醫生係評估風險,最終決定係病人或家屬,公立同私家都一樣架喎

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

唔事先講出各種治療法之風險,俾病人及家屬自己揀,唔通你想出事先告訴你有風险?

一定係一早講明,由病人決定。這是醫生的責任。

珍珠宮

回覆樓主:

照腸咁簡單
都羅列有多樣風險要知要簽名
以前做激光去胎記
一樣有免責聲明要簽名
相信大病有更多風險要了解

公爵府

回覆樓主

私家都係咁㗎啦,呢啲係醫生嘅責任。

男爵府

回覆樓主

樓主,我明你。經歷過。
無辨法,呢個世上有talent做醫生既唔多。
醫德又係另一個問題。大部分都係貪高薪。現實就係咁。
幾個建議:
1. 自己都可以research下。當然唔易。要時間同睇好多來明白
2. 睇多幾個醫生,2nd/3rd opinion係重要
3. 同d相關病人組織傾下,攞下意見,睇下其他病人點做

男爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

真心問,你覺得醫生點樣可以在病人,家人無壓力之餘又完全明白哂治療程序的風險?

珍珠宮

fatgarden 發表於 18-9-4 13:29
口口聲話樣做有風險,這樣做都有風險,到最後都比唔到意見出來,只會增加病人及家人壓力。
...

深感應同,我99就係咁。

珍珠宮

bufferzone 發表於 18-9-4 13:31
有冇實例呀?

有呀,我99就係咁了。
唔好彩,遇著果個醫生係咁拖症

大宅

回覆樓主:

其實醫生係有責任講哂啲風險給Patient知,要知道每件事都不會有絕對的結果,醫生只可以按情況分析及講解風險,萬一出事,當事人或家屬都要有心理準備

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

琥珀宮

口口聲話樣做有風險,這樣做都有風險,到最後都比唔到意見出來,只會增加病人及家人壓力。
...

有風險係事實,你寧願醫生唔講?

命係病人自己,當然應該由病人而不是醫生來選擇是否承受風險去接受治療!

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實你意思係咪醫生比左超過一個解決方案?

伯爵府

回覆樓主:

同意!
睇彩數.
內科太忙, 係呢度好似等死咁
但我媽去過腦內科及婦科, 仲有放射科, E生都好好

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

...

去私家醫生求醫,搵多幾個意見。

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

醫生當然要講明風險啦!咁做唔做係由病人或病人家屬自行決定。 如果無風險,醫院及醫生都唔洗買保險怕被人告賠償
(其實政府醫院已經幫醫生買左保險,仲有多數醫生本身都有買保險,就係怕事後被病人家屬告賠償 - 資料來自一位政府醫院醫生)

就算避孕藥都唔係100% 避孕啦!

用戶要求終止服務

...

其實都未必,佢地嘅守則係要小心.....講比病人聽最壞嘅情況……

我遇過好好的公家醫生,我試過本身對手術留喺肚裏面嘅缐敏感,不停發炎,我又唔知發生咩事唔想做多一次手術,佢見我嘅情形不停勸我做手術,我係好細膽好擔憂唔敢做,但係佢一路俾我覆診兩年,直到我攞咗啲缐出嚟冇事,我真係十分感激佢,其實係佢救我一命……我亦都撞過一啲好差嘅私家醫生,只係顧住賺錢,我發炎,佢只係叫我剪咗發炎生出來嘅肉粒.....如果我聽佢講,我應該已經唔喺度.....

我覺得真係好睇你撞到一個人有冇心嘅醫生……完全唔關公家定私家事.....

子爵府

...

未必嘅,唔係俾唔到意見你,係唔能夠幫你做決定。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

可以話醫生怕負任, 但我倒覺得俾意見根本唔係醫生既責任.

風險既野, 講就係理論, 係天下無敵, 到醫治果陣冇人會知後果. 所以都係由病人自己揀番適合d.

首頁

尾頁

跳至