終於到我比數碼窿老屈漫游

fionstone
|
有無jm試過?可點做?
8月完約,已轉其他台,收到話我8月14日用過漫游(如圖),我當日參加了個旅行團,9:15要上車,一準備過深圳灣橋已關數據,當時一定9時前,過左關因有d肚痛所以睇下時間9:05分於是去埋個大,去完再搵下導遊差唔多時間,全程無掂個部電話,一上車即刻叫老公幫我轉大陸卡,熄機換卡就係咁,我諗9:18分時我仲係整理梗其他野肯定無上過網,之前有朋友試過屈幾千蚊然後續番約就可打個7折咁,好無良,咁我肯定無上過真係唔甘心比,可點做?邊度可投訴?有時又諗我算好彩屈幾舊水一係交左去算唔好煩

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
sophiehui
|
可能係手機背景用左data
whywhite22
|
據我所知深圳灣關口唔係去到過關位置先係大陸數據,未到關口好遠已經係大陸數據,因為要一地兩檢,所以將個關口設在深圳,我家姐都試過你呢個情況。
waiyeee
|
我俾中移動老屈我旅行期間打過電話,我係7.31到步既,即日換咗電話卡,翻來之後話我8.2打過電話,帳單多咗20蚊,但我明明換咗卡,點打電話?
happygirl_001-
|
之前我都係CXL屈過, 去澳門二日一夜, 關曬數據及冇打過電話, 係回港果夜係碼頭上船前send 左個sms, 佢就話幫我開左咩港澳連城, 收$38 x2.....
mercurycc
|
其實近邊界好多地方都已經接收到大陸漫遊,大嶼山都試唔小,所以一定要關晒漫遊數據架。
manman豬
|
係好易奶野,基本上最好多部舊既手機專係入外遊既卡, 自己用緊果部直頭係要停數據+較飛行模式.........我阿媽試過奶野之後佢去親旅行都係唔帶手機
wcpcelia    發表於 18-9-5 10:43
chole_bb
|
happygirl_001- 發表於 18-9-4 14:43
之前我都係CXL屈過, 去澳門二日一夜, 關曬數據及冇打過電話, 係回港果夜係碼頭上船前send 左個sms, 佢就話 ...

我係1010,情況同你一樣,又係收到佢send嚟嘅信息就收我38x2,之後我打上台抝唔到直接叫佢cut漫遊,費是再瀨野
lyh80115
|
manman豬 發表於 18-9-4 14:51
係好易奶野,基本上最好多部舊既手機專係入外遊既卡, 自己用緊果部直頭係要停數據+較飛行模式.........我阿 ...

有另一對策,我屋企個個都轉晒用年卡,信京華龍、IMC都有,我用量高啲再加張20GB年卡,好處係以上全部都無漫遊功能,反正漫遊貴到離地,根本唔想用,北上我會用内地卡。
fionstone
|
whywhite22 發表於 18-9-4 14:34
據我所知深圳灣關口唔係去到過關位置先係大陸數據,未到關口好遠已經係大陸數據,因為要一地兩檢,所以將個 ...

8:45分左右已關數據
fionstone
|
sophiehui 發表於 18-9-4 14:32
可能係手機背景用左data

上咁多次都無事,係今次出事
suki620
|
最簡單打電話cut漫遊
waynewon
|
出境前一晚已做定飛線同換咭,用club sim買外遊組合同通話組合,安全好多。
fionstone
|
chole_bb 發表於 18-9-4 15:10
我係1010,情況同你一樣,又係收到佢send嚟嘅信息就收我38x2,之後我打上台抝唔到直接叫佢cut漫遊, ...

我就係知人地幾千銀都拗唔到,不如慳番啖氣令自己心情好d算
GLEE
|
最好都係cut漫遊
oceandeepsea
|
好多朋友都有提我,要同數記申請定停用漫遊,就算開機都無事
heilok
|
fionstone 發表於 18-9-4 15:14
8:45分左右已關數據

關數據同漫遊係兩回事。所以應該係換卡前收嘅訊息出事。
cinda72.
|

用中移動,聯通d2地plan,唔駛咁煩
heilok
|
GLEE 發表於 18-9-4 15:18
最好都係cut漫遊

我今次去旅行瀨嘢,決定返hk 直接cut 漫遊最安全
sonet
|
smartone 而家出左內置無形wifi蛋, 大約35蚊一日, 手機去外遊唔須要換卡, 只須出發前買左此服務, 去到當地開通漫遊功能, 我成日形住好易出事, 你以為買左服務, 點知佢當你一直使用漫遊數據就大鑊了....