懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

-定半身!

伯爵府

我兩樣都試過,第一胎全身,第二胎半身。

我覺得半身麻醉好D,復元快好多。全身麻醉唯一好處係無咁驚,打支針咩都唔知。但復元係慢D,我感覺好似渾渾噩噩咗幾日,唔知做緊咩咁。我全身麻醉嗰次落床係好痛,但半身麻醉嗰次係唔痛。半身麻醉成個人好清醒,感覺好好多。

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主

好似話一般醫生都唔比全麻架,要special case先可以㨂,例如做過手術之類
大事化小, 小事化毛.........

別墅

aidan08 發表於 18-9-7 12:49
我兩樣都試過,第一胎全身,第二胎半身。

我覺得半身麻醉好D,復元快好多。全身麻醉唯一好處係無咁驚,打 ...

咁你半身麻醉時,會感覺到在開刀嗎?
其實係最怕果種感覺,如果心情好緊張,會唔會影響手術呢?

伯爵府

mcdull_0000 發表於 18-9-4 15:23
如題

我睇我家姐係半麻

伯爵府

mcdull_0000 發表於 18-9-7 15:00
咁你半身麻醉時,會感覺到在開刀嗎?
其實係最怕果種感覺,如果心情好緊張,會唔會影響手術呢?
...

我D朋友話半身麻醉會感覺攞BB出來時好似比人推來推去咁,我自己就無咁嘅感覺。但半身麻醉嘅感覺好特別,係完全無痛感,但係下半身非完全無感覺,係仍會感覺到有人掂你,有人放嘢上你對腳咁樣。開頭我都驚係因為麻醉唔到,問醫生點解會咁,醫生話係正常,唔係完全無感覺,但只係唔會痛。

心情緊張我諗個個都會,睇吓咩程度,如果緊張都影響血壓,或者係咁郁係咁大喊,我估會影響手術嫁。不過我諗咁大個人應該控制到自己嘅。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

回覆樓主:

我睇個位醫生話除非有特別情況,否則都只會半身因為全身會影響bb

別墅

aidan08 發表於 18-9-7 17:52
我D朋友話半身麻醉會感覺攞BB出來時好似比人推來推去咁,我自己就無咁嘅感覺。但半身麻醉嘅感覺好特別,係 ...

多謝你咁詳細的講解,我諗起係咪好似剝牙咁局部麻醉,咁唔痛但又知牙醫係度做緊嘢。
聽完你講有啲信心啦,thanks a lot!

已刪除用户

回覆樓主

複式洋房

mcdull_0000 發表於 18-9-4 15:23
如題

當然半身,起碼你親身聽到BB第一下哭聲。很感動的!勿錯過。

首頁

尾頁

跳至