親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

coldmilktea 發表於 18-9-9 18:34
請問廈門站,係咪就係市中心呢?票價幾$?謝

佢寫「廈門」就是市中心那個,另外那個「廈門北」就離市中心很遠的。

票價就看這裡 https://www.highspeed.mtr.com.hk/tc/ticket/fare.html

伯爵府

BabyGGBaby 發表於 18-9-9 19:44
佢寫「廈門」就是市中心那個,另外那個「廈門北」就離市中心很遠的。

票價就看這裡 https://www.highspe ...

別墅

我舊年聖誕同媽媽,老公同兩個女女係深圳坐高鐵去廈門,感覺個城市好舒服同乾淨,不過市區內塞車問題都幾嚴重,鏈接島內同島外條橋真係好靚!值得去!我上次去係airbnb book民宿,附近有大型商場方便食飯同買野!帶住兩個女女,行程未必如預期,我同老公都想再去!

伯爵府

minghui 發表於 18-10-14 00:41
我舊年聖誕同媽媽,老公同兩個女女係深圳坐高鐵去廈門,感覺個城市好舒服同乾淨,不過市區內塞車問題都幾嚴 ...

係咪要預先買車票?去幾多日好?同仔女去边玩呢?謝

珊瑚宮

coldmilktea 發表於 18-10-14 09:29

深圳去廈門要預早買飛。深圳上是D字頭動車(4個小時),深圳車大多數去廈門北站(郊外,有地鐵到市區)(廈門站在市區,可以坐巴士到)。
我今年4月復活玩了6日。一日鼓浪嶼、一日金門。

別墅

coldmilktea 發表於 18-10-14 09:29

係啊,我預先揾朋友訂飛,然後係深圳高鐵站取飛,不過要排隊!去左四日三夜,就去海邊,曾厝垵,廈門大學,鼓浪嶼,步行街,同係公寓附近的大型商場!我建議揾公寓要揾島內,不要揾島外!

珍珠宮

小寶貝兒 發表於 18-9-6 00:13
深圳福田去北京最快8H45M, G80車次, 不過成944.5人仔!!
如果夕發朝至時間就好好, 夜晚8點幾上車, 食個晚餐 ...

同意

大宅

請問高鐵廈門站附近有什麼酒店?想聖誕去玩下!

珊瑚宮

Wongmendy 發表於 18-10-14 21:19
請問高鐵廈門站附近有什麼酒店?想聖誕去玩下!

廈門站是市中心舊區。搭半小時巴士已到中華路(市中心)。廈門北站(深圳高鐵大多數黎呢個站,就遠離市中心)

大宅

12312 發表於 18-10-14 21:39
廈門站是市中心舊區。搭半小時巴士已到中華路(市中心)。廈門北站(深圳高鐵大多數黎呢個站,就遠離市中 ...

Thx u !

伯爵府

minghui 發表於 18-10-14 12:51
係啊,我預先揾朋友訂飛,然後係深圳高鐵站取飛,不過要排隊!去左四日三夜,就去海邊,曾厝垵,廈門大學 ...

景點景點之間你地點坐車架

伯爵府

12312 發表於 18-10-14 10:02
深圳去廈門要預早買飛。深圳上是D字頭動車(4個小時),深圳車大多數去廈門北站(郊外,有地鐵到市區)( ...

金問同鼓浪嶼都係即日來回住返廈門無係入面住嗎?

別墅

花花b 發表於 18-10-14 23:47

我係搭的士的!

珊瑚宮

花花b 發表於 18-10-14 23:48
金問同鼓浪嶼都係即日來回住返廈門無係入面住嗎?

鼓浪嶼我是即日來回,吾使一定要入住裡面民宿(入面民宿好多是只可住國內人,而且面海房租好貴)
(鼓浪嶼民宿,國內人可能覺得靚,但我覺得絕對比吾上台灣既有牌民宿)

珊瑚宮

花花b 發表於 18-10-14 23:47

我就成日搭廈門巴士(8度有教點搭幾號巴士)

伯爵府

12312 發表於 18-10-14 23:53
鼓浪嶼我是即日來回,吾使一定要入住裡面民宿(入面民宿好多是只可住國內人,而且面海房租好貴)
(鼓浪嶼 ...

明白唔該哂你

大宅

回覆 minghui 的帖子

JM您好!請問您建議住的島內,是不是指鼓浪嶼的島內?因為我都想XMAS去。在度PLAN緊
其实我的要求不高,只要幸福一辈子就够了~~~

珍珠宮

selenalim 發表於 18-11-15 16:16
回覆 minghui 的帖子

JM您好!請問您建議住的島內,是不是指鼓浪嶼的島內?因為我都想XMAS去。在度PLAN緊 ...

我月尾去 訂左右中山路既宜必思
行程
西九去夏門早上8點50開 約2點到夏門
入住酒店 去曾垵厝行下同食 晚餐
第日跟團去土樓
加左微信問行程同價格
第三日就去鼓浪嶼
第四日就去夏門大學 2點幾車回西九

珊瑚宮

him-bb 發表於 18-11-15 22:20
行程

廈大-平日上堂時間吾開。

別墅

him-bb 發表於 18-11-15 22:20
行程

我都今日決定左12月尾去4日,請問你土樓一天團幾錢?

首頁

尾頁

跳至