我好擔心個囡,好似變左第二個人噤

lindamanlp
|
我囡囡20 個月,近一星期開始好似變左第二個人噤,以前愛笑愛玩唔怕陌生人,近排一去到陌生地方(室內),或者見到d少見既人就喊。成日發脾氣,好固執堅持,例如唔比人除佢件衫/片片,少少事就喊同lur地。之前肯叫人,依家見到人個口會「一」字咀唔肯開口

唔知關唔關搬屋(一個月前),生活環境改變事?明明之前番playgroup 好開心,突然又喊曬。點解會突然怕生保/細膽又大脾氣?有無媽媽可以分享下經驗?我好擔心呀
333s
|
沒有安全感吧。慢慢
我要做媽媽
|
係咪未適應到新環境吖,所以有D驚。多D帶佢出去逛下喇
lindamanlp
|
333s 發表於 18-9-4 20:26
沒有安全感吧。慢慢

希望慢慢會正常番啦
lindamanlp
|
我要做媽媽 發表於 18-9-4 21:55
係咪未適應到新環境吖,所以有D驚。多D帶佢出去逛下喇

係呀,會多d帶佢出街哂下太陽
holly0519
|
lindamanlp 發表於 18-9-4 18:49
我囡囡20 個月,近一星期開始好似變左第二個人噤,以前愛笑愛玩唔怕陌生人,近排一去到陌生地方(室內), ...

我之前都試過搬屋後,bb頭一個星期成日扭計,又唔多笑咁,但習慣左之後,而家已經冇嘢喇,我諗要等佢適應下環境先
RubyYu07
|
有可能係新環境轉變導致。我仔啱啱搬新屋,到左夜晚都成日話要返屋企訓
haha748494
|
都有可能同搬屋有關,慢慢適應。
hamsterma
|
我囡囡20 個月,近一星期開始好似變左第二個人噤,以前愛笑愛玩唔怕陌生人,近排一去到陌生地方(室內), ...

搬佐新環境唔係佢熟悉嘅地方先會咁樣吧
bchuma
|

可能你搬屋寶寶唔習慣。所以會出現咁嘅情況
sammiso
|
應該係到左叛逆期,慢慢教下。