個女PN升另一間學校K1 成日話想去返PN

KoneyB
|
好好彩PN d 老師個個都好好
去到另一間學校K1
老師正正常常
但個女好掛住PN d老師同同學
成日話去返PN

你會點同佢解釋?

P.s. 當初轉是因為現在的學校升的小學比較好
而且就算原校升也不會再遇到PN 的老師(因pn有自己另外校舍)
honeybibibibi
|
KoneyB 發表於 18-9-4 22:23
去到另一間學校K1
老師正正常常

話佢知因爲新學校有咩優勝
例如果時我囡pn轉k,校舍大好多,有自己露天既操場同遊樂設施,活動空間好好多
KoneyB
|
honeybibibibi 發表於 18-9-4 22:31
話佢知因爲新學校有咩優勝
例如果時我囡pn轉k,校舍大好多,有自己露天既操場同遊樂設施,活動空間好好多
...

Thanks let me try
SabrinaR
|
我會表示明白佢好掛住舊老師
但返返下新學校玩熟左就會鐘意新老師
feifei_baby
|
我阿細都係升k轉咗校,pn老師好好,有prepare佢轉校心情,我暑假都prepare阿女,俾佢睇新學校嘅相,讚學校設施好好,新校服好靚,又直接同佢講新學校有新老師新朋友,唔會見到x老師了,不過你掛住x老師可以返去探佢,so far開咗學佢都冇提n班嘅人和事。

轉校其實家長自己都好憂慮
綠茶新地
|
KoneyB 發表於 18-9-4 22:23
去到另一間學校K1
老師正正常常

JM ,別太擔心,當年我女由之前間pn 到現在間幼稚園反差都很大,頭個兩個星期,喊住唔肯進入課室,試下同現在新學校老師講你既情況,等小朋友同老師建立左信任,就唔會再掛住以前N 班間學校,加油呀~只是開學左一星期,俾d 信心學校和小朋友適應
kavenzou
|

我嗰時同亞仔講:之前間學校係幼兒園,已經畢業左啦,今年大一歳,所以要返幼稚園,即新學校,三年後又會升小學

KoneyB
|
綠茶新地 發表於 18-9-5 00:43
JM ,別太擔心,當年我女由之前間pn 到現在間幼稚園反差都很大,頭個兩個星期,喊住唔肯進入課室,試下同 ...

我女反而開始時好似冇野咁
自己入班房自己放書包換鞋
我走就自己玩

點知兩星期後一次係屋企扭計
扭扭下爆喊話要返PN

尋日返學突然又喊

wcpcelia    發表於 18-9-5 12:09
莫失莫忘
|
我小朋友由同一學校pn升k1都會話想番pn個班房。始終咁細個讀左一年要轉新同學新老師你仲加埋新學校會好唔慣。我會多d同小朋友傾下今日番學有d咩好玩好funny架?嘩miss Chan (新老師)原來咁搞笑既,咁你地同學仔有冇覺得佢好搞笑啊?講多d新學校開心既事強化佢對新環境歸屬感。祝你小朋友早日適應!
spikenard
|
有時見到比佢細的,就講你係小姐姐,大過la,小bb先讀pn,小姐姐就讀k1,嘩,你好叻叻呢~

洗佢腦,小姐姐呢個名詞好有驅動力叫佢做野的
KoneyB
|
spikenard 發表於 18-9-5 09:56
有時見到比佢細的,就講你係小姐姐,大過la,小bb先讀pn,小姐姐就讀k1,嘩,你好叻叻呢~

洗佢腦,小姐姐呢 ...

佢成日話佢係小BB

不過我都試下先
Poyau
|
不用太擔心 同新老師同學熟咗就唔記得
李露眉
|
好快忘記pn,放心.