想改預產期

minions_m
|
第一次懷孕,上星期四睇普通科醫生驗孕之後,醫生問我最後一次月經既第一日係幾時,我答左7月11-17日,佢就話會寫我預產期係2019年4月17日,依家有6週幾7週,但係我around 50日先黎一次月經,我仲要係計劃懷孕,睇哂中醫 又用排卵紙同日日量基礎體溫,我都sure 自己around 8月12-13排卵,最多都係3週幾4週,同醫生解釋左幾次,佢都堅持要用最後一次月經既第一日黎計數,所以好想知大家有冇更改預產期既經驗?thanks!
wsyggk
|
minions_m 發表於 18-9-4 23:20
第一次懷孕,上星期四睇普通科醫生驗孕之後,醫生問我最後一次月經既第一日係幾時,我答左7月11-17日,佢就 ...

你會唔會搵私家醫生做產檢?如果會的話,佢哋會根據初期個胎嘅大小重新計過預產期,唔會跟last M的。
Ballz
|
你照超聲波時,好多醫生都會根據bb 大小而估計預產期,到時你叫佢比醫生紙你就ok. 如果你係疹所驗尿就通常會用last m day 當第一日咁計。
mandy_0523
|
minions_m 發表於 18-9-4 23:20
第一次懷孕,上星期四睇普通科醫生驗孕之後,醫生問我最後一次月經既第一日係幾時,我答左7月11-17日,佢就 ...

我試過個情況係咁
同私家講咗last一次黎M係2018年12月尾
但冇同佢講個經期係34~38日
佢計咗我9月尾生
後來我3月曾經入過院,公立個醫生對於我個EDD起疑,話我應該冇咁快(佢係幫我照陰超睇話個B唔係私家計咁大,只係得5W),就直接係佢公立個電腦度改咗我個record
minions_m
|
wsyggk 發表於 18-9-4 23:26
你會唔會搵私家醫生做產檢?如果會的話,佢哋會根據初期個胎嘅大小重新計過預產期,唔會跟last M的。
...

會呀 book左婦產科醫生下星期照,但又驚醫生好堅持唔幫我改,希望佢會重新幫我計過啦

minions_m
|
Ballz 發表於 18-9-4 23:26
你照超聲波時,好多醫生都會根據bb 大小而估計預產期,到時你叫佢比醫生紙你就ok. 如果你係疹所驗尿就通常 ...

咁我下星期去私家產檢照完 提醫生寫紙改預產期先
minions_m
|
mandy_0523 發表於 18-9-4 23:27

我試過個情況係咁

我等唔到公立再幫我照lu 因為個唐氏期係10月頭,佢紙上寫我到時係12週0day 但實際我到時應該得9-10週,健康院第一次產檢仲要排到10月尾

我想快快手改返岩咋
mandy_0523
|
minions_m 發表於 18-9-4 23:41
我等唔到公立再幫我照lu 因為個唐氏期係10月頭,佢紙上寫我到時係12週0day 但實際我到時應該得9-10週,健 ...

咁嘅情況我覺得您去多次睇私家會快啲
KarenC
|

我一向M唔準,去普通科都係跟M計,再去私家照時醫生知道我M唔準,會根據bb size去計預産期,有份超聲波report攞,上面會印最新預產期,去公立產檢時俾私家啲超聲波報告,佢會入機,跟新嘅預産期

touko
|

有改呀, 上司好驚訝, 但我覺得好平常
計last m (普通科醫生) 點會比超聲波(婦產科醫生) 準
katysys
|
minions_m 發表於 18-9-4 23:41
我等唔到公立再幫我照lu 因為個唐氏期係10月頭,佢紙上寫我到時係12週0day 但實際我到時應該得9-10週,健 ...

唔使怕
同你一樣情況
我原本downs 係聽日驗,岩岩星期二先補返岩既預產期都改得切
RubyYu07
|
之後照超聲波會按照bb實際size來定架!
Jeffreystep1213
|
去私家照,如果照完預產期相差得遠醫生會寫紙比你改
haha748494
|
通常系咁計,話姐你睇多次,照超聲波,以實際大小定預產期。