幾時適合飲桑寄生蓮子蛋茶?

mcdull_0000
|
聽聞呢種糖水有安胎作用,但有啲人話唔適合懷孕早期飲,有啲人又話ok,咁你地係幾時開始飲呢?

我今日去鴻xx 買左一包回家翻熱飲,味道唔錯,但驚8wk 未飲得,只飲左半碗.....
stellalou
|
mcdull_0000 發表於 18-9-4 23:31
聽聞呢種糖水有安胎作用,但有啲人話唔適合懷孕早期飲,有啲人又話ok,咁你地係幾時開始飲呢?

我今日去鴻 ...

桑寄生咩週數都飲得
不過鴻福堂那些偏甜,唔好成日飲
Sep11
|

我今日去鴻 ...

我睇書話0-3個月啱飲,有安胎作用
我要做媽媽
|
我之前就冇飲既,不過我見有post都有媽媽飲既,你下次見醫生既時候可以問下佢架
celia0312
|
唔係清胎毒先飲?
dolldollk
|
初期都飲架, 安胎, 中醫話我煲湯都可以落桑寄生安胎
ipcs
|

我今日去鴻 ...

我懷孕期喺池記食飯會叫嚟飲,不過試過有次未夠12週,飲完返屋企去小便抹到有好淡色嘅血水,唔知關唔關佢地用紅棗事?太過行氣活血?人地話南棗好d
gugibabe
|
我睇中醫,中醫一直叫我得閒就飲下當糖水飲,話安胎~所以我由好早期就一直有飲,一星期1-2次咁~記得就飲~
stellalou
|
celia0312 發表於 18-9-5 09:51
唔係清胎毒先飲?

清胎毒唔係飲桑寄生
ipcs
|
celia0312 發表於 18-9-5 09:51
唔係清胎毒先飲?

陪月教我孕後期飲可舒筋活絡
ipcs
|
stellalou 發表於 18-9-5 12:31
清胎毒唔係飲桑寄生

我陪月都有叫我三十幾週時飲,我問乜可以清胎毒咩?佢就話桑寄生可以舒筋活絡喎。
love_bbbabe
|
初期流啡有飲,真係有安胎作用
haha748494
|
之前都聽過,但我無飲,覺得穩定就唔洗飲。
Kato88
|
我第一胎時也有煲來飲,飽肚飲是可以的,但有次空肚飲,飲完就嘔吐,所以大家不要空肚飲用。
rosey2056
|
睇中醫,佢都係開桑寄生,應該全孕期都飲得
puppydingo
|
安胎。全個孕期都飲