媽媽確診淋巴癌。。我應該點做?

chiling009
|
心情好亂,之前佢係政府醫院幫佢抽鼻組織檢查,本來9月中覆診,點知醫院打黎話今日要返去覆診,其實都心知不妙,醫生話媽媽有 鼻淋巴腫瘤,但之後詳情無講,因為要排期見腫瘤科,但未有期,叫佢等電話。。。
禁我就想同佢去睇下私家,雖然媽媽無買保險,但我都想睇清楚,知道第幾期都好呀,但我唔知同佢睇咩科好?是否睇腫瘤科還是耳鼻喉科?有無同路人可以分享下?
vet
|
chiling009 發表於 18-9-5 00:36
心情好亂,之前佢係政府醫院幫佢抽鼻組織檢查,本來9月中覆診,點知醫院打黎話今日要返去覆診,其實都心知 ...

政府安排她排期見腫瘤科,我估應該是看腫瘤科。加油 希望伯母早日康復!
kit7266
|
心情好亂,之前佢係政府醫院幫佢抽鼻組織檢查,本來9月中覆診,點知醫院打黎話今日要返去覆診,其實都心知 ...

等政府通知, 睇下點安排, 照pet scan 定抽組織/定去私家照pet scan, 因為快d 有報告, 唔駛等咁耐。
放鬆d, 睇下整咩食好, 有d 食物可能要介口, 搵定腫瘤科中醫做後備,或調理下。祝早日康復!
愛麗斯傳說
|
有癌症緊係睇腫瘤科,如果負擔得起,唔好拖,去私家睇問清楚先。
noel2010
|
愛麗斯傳說 發表於 18-9-5 01:32
有癌症緊係睇腫瘤科,如果負擔得起,唔好拖,去私家睇問清楚先。

之前屋企人入私家花了接近二十萬是測試那類型號的淋巴癌,有醫保和危疾保。之後評估在政府醫第一期要五十萬。所以份保險好重要。瑪麗醫院是該科專長,但仍要自費的。
noel2010
|
所以能力許可,私家照好,快些對症。再看可否政府醫冶。
wcpcelia    發表於 18-9-5 11:08
amychann
|
回覆 chiling009 的帖子

可以搵政府醫院幫你book 照petscan 先,當然係私家醫院或化驗所照,睇情況再搵威院私家部睇醫生,不過咁樣就要收私家診金,但起碼可以用最快時間知道情況,如果唔危急仲可以叫醫生寫信排政府等。
iamzoezoe
|

應該睇腫瘤科,就算冇買保險,打算喺政府醫院治療,都可以先去私家睇個腫瘤科醫生先,等佢建議做咩檢查。
好似pet scan係最徹底嘅檢查,浸會醫院要1.8萬。
政府醫院寫張紙轉介去做pet scan的話,會平多幾千。
出咗pet scan報告(1-2天即可),叫返私家腫瘤科醫生幫你寫信去政府腫瘤科排,齊曬報告應該又會快d有得見。

放鬆心情,一切往好處想,對你同伯母都好。
祝伯母早日康復!

chiling009
|
一萬幾千負擔得到,可以出去照左先,但如果治療就要去返政府啦,腫瘤科醫生有無好介紹?如果政府醫院推介可以平D,禁係咪要等下次見到醫生先會比信我去照?
HLDMaMa
|
如果check 到係腫瘤,政府叫等电話,通常一星期內會排到期見医生了,你也可找私家專科,睇下政府邊一邊快,有時專科也要等的。
ilovematthew
|

如果經濟許可,你自己去私家確診咗先,因為排政府會好耐。因我老豆7月時都發現身體出現問題,去私家做哂所有檢查,確診了前列腺癌第三期,私家再寫紙排政府,係快好多,加油
CINDYC
|

明白您的擔憂,因為當初聽到媽有,全家都亂!
我媽確診時70歲,淋巴癌4b期屬大幅擴散,存活率5x%。
私家確診後立即做第一次化療+標靶,跟著在QE 做完全個8次療程,現已完成進入康復期一年期, 穩定,精神唔錯,行得走得去旅行.
血科專科醫生在法國醫院腫瘤科有睇症,陳x鴻醫生之前是九龍中政府醫院血科主管,您可考慮一下。
事情已發生,還是要繼續向前行,心態影響病情,如有需要有什麼想知道,我知的盡量講。
chloe2018
|
呢D唔拖得,負擔得起就要盡快,唔好等政府醫院,早一日就係一日,依家係同時間競賽啊!
cdn
|
申請左醫健通未?
luvkaka
|
回覆 chiling009 的帖子

唔好急, 唔好亂, 先睇下政府叫你幾時返腫瘤科先, 如果期近, 一嘢過睇政府, 政府叫得你去佢唔會做多, 但一定唔會做小, 我自己係政府醫癌的. 如果期係耐既先出去揾私家, 你依家問定幾個出名既私家醫生先.
loloyen
|
我早兩個月都係確診第一期鼻惡性淋巴癌nk/t,本身係鼻手術之後發現,耳鼻喉科介紹位血液腫瘤科私家醫生給我,現在完成第二次化療,私家唔使等快好多完成療程,但使費就真係好貴
esmehouse
|
KWHeidi
|
BingoJoey
|

新人物
|
如果醫院話要排期,建議唔好等了,自己出去私家照左先!